JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google stoppar Kinamobiler
I morgon skulle China Unicom lansera Androidbaserade mobiler från såväl Samsung som Motorola. Så blir det inte – Google har dragit tillbaka sitt stöd för satsningen.
Kampen mellan Google och Kina trappas upp. Efter dataintrånget hos Google – av allt att döma utfört med kinesiska myndigheters goda minne – och Googles påföljande vägran att censurera den kinesiska varianten av företagets sökmotor även om företaget därmed skulle kastas ut ur landet, så är det nu dags för mobilsidan att ta konsekvenserna av ställningstagandet.

China Unicom, Kinas näst största operatör, skulle i morgon ha lanserat två mobiler med det av Google stödda Linuxbaserade operativsystemet Android. Motorola har producerat 20 000 mobiler och Samsung 10 000, som tills vidare förblir osålda.

Noterbart är att Google inte stoppar användningen av Android, som är öppen källkod. Däremot har Google dragit tillbaka rätten för Samsung och Motorola att inkludera Googletjänster som kartor och sökmotor. Inte heller får Googles varumärke användas på dessa mobiler, såsom brukligt är bland Androidmobiler.

Enligt Google är lanseringen inte stoppad för alltid, bara uppskjuten tills vidare. Huruvida mobilerna kommer att lanseras eller ej hänger med all sannolikhet på om Google och Kina lyckas komma överens om Googles framtid i landet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)