JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovågor ser tumörer i mjukdelar bättre än röntgen

Mikrovågor ser tumörer bättre än röntgen

Idag används röntgen för att detektera brösttumörer. Men det är knepigt att avbilda mjukdelar och urskilja eventuella tumörer med röntgen. Mikrovågsteknik kan ge säkrare diagnos, menar Nikola Petrovic som disputerar med sin forskning på Mälardalens högskola om en knapp vecka.
 Vid mikrovågsavbildning skickas mikrovågor in i kroppen, varvid man analyserar hur de sprider sig. Spridningsfältet skiljer frisk vävnad från sjuk. Tumörvävnad omger sig nämligen med fler blodkärl som syns vid avbildning med mikrovågor än frisk vävnad. Således ger  mikrovågsavbildning en säkrare diagnos, enligt forskarna.
Nikola Petrovic har forskat kring hur man kan upptäcka bröstcancer med mikrovågsteknik i många år. På onsdag nästa vecka ska han disputera med sin forskning, där syftet med avhandlingen varit att utveckla en mätplattform som kan avbilda mänsklig vävnad med hjälp av mikrovågor samt att  färdigställa en klinisk prototyp för detektion av bröstcancer som kan användas vid mammografi.

– I min avhandling har jag fokuserat på olika delar av ett experimentellt system, utvecklat på MDH, för att kunna samla in mätdata och jämföra mot en datormodell i syftet att avbilda bröstobjekt och upptäcka brösttumörer, säger Nikola Petrovic i ett pressmeddelande .

Det speciella med avhandlingen är att den studerar på utmaningar i hur man ska utforma och tillverka nya sensorer som placeras i kontakt med eller i nära anslutning till bröstet.

– Tyngdpunkten har varit att titta på hur olika mättekniker och sensorer på bästa sätt utvecklas och designas, säger Nikola Petrovic.

Nikola Petrovics presenterar sitt forskningsresultat den 28 maj mellan klockan 10 och 12 i sal Paros på Mälardalens högskola i Västerås.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)