JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silver gör kläderna ledande

Silver gör kläderna ledande

Sensorer i kläderna, integrerade antenner eller kanske en tryckknapp i manschetten. Det finns många tänkbara tillämpningar för de silverbelagda textilfibrer som forskare på brittiska National Physical Laboratory lyckats tillverka.
Forskarna har använt bondning för att fästa ett 20 nm tunt lager av silver på fibrerna. Silvret kapslar in individuella fibrer vilket skapar god ledningsförmåga i det färdiga tyget. Ledningsförmågan påverkas inte heller nämnvärt när fibrerna böjs eller töjs ut.

Tekniken fungerar även på yllefibrer som böjs kraftigt när det körs i stickmaskiner för att tillverka exempelvis en tröja.

Dessutom ger tekniken med silverbelagda fibrer större flexibilitet att formge plagget än när man väver in elektriskt ledande trådar i tyget.

En tredje metod är att designa den kolbaserade molekyl som bygger upp fibrerna så att den blir elektriskt ledande. Tekniken används av forskarna vid textilhögskolan i Borås för att få fram elektriskt ledande textilier. Läs mer om deras arbete här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)