JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Almi Innovationsbron investerar i Cryptango
Det nystartade Göteborgsföretaget Cryptango släppte sin första säkerhetprodukt i höstas och tog samtidigt hem utmärkelsen Framtidens Innovatör. Nu går Almi Innovationsbron in med kapital i företaget.
Cryptango startades som ett samarbete mellan affärsinkubatorn Encubator AB och kontraktsutvecklaren Informasic AB.  

Idén är att ta fram säkerhetslösningar för trådlös kommunikation som kan tillämpas i olika samhällskritiska infrastrukturer och minska risken för intrång.

Cryptangos första produkt heter Xcrypt och är ett plug-in-program som kan kopplas in på befintliga system som styr och övervakar vattenförsörjning, elproduktion, energidistribution, transporter och annan samhällskritisk infrastruktur.

- Idag är många automationssystem och andra styrenheter ofta anslutna via helt oskyddade trådlösa förbindelser. De har ofta en bortglömd bakdörr, vilket är just en sådan svaghet som attackerare letar efter, säger Cryptangos vd Hassan Jalal.

Han säger att det då är relativt enkelt för utomstående att modifiera de styrsignaler som skickas eller att via bakdörren arbeta sig vidare in i de mer centrala systemen.

- Vår idé är att man ska kunna fortsätta att använda befintliga system ytterligare ett antal år genom att ge dem möjlighet till en snabbt förhöjd säkerhetsnivå, säger Hassan Jalal i ett uttalande i samband med nyheten om att Almi Innovationsbron går in som delägare i företaget.

Enligt Almi Innovationsbron handlar det om en miljardmarknad där Cryptango har liten direkt konkurrens.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)