JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny larmrapport: Internet står vidöppet
Att företag och organisationer blir bestulna på värdefulla dokument och hemlig företagsinformation över nätet är ingen nyhet. Nyheten är att så många datorer och interetanslutna prylar är vidöppna för intrång.
En grupp anonyma it-experter, med något sorts anknytning till det internationella webbhotellet Bitbucket skapade med enkla medel ett spionprogram och ett nätverk av datorer, så kallat Botnet, för att testa säkerhet på internet.

Spionnätet döpte man till Carna Botnet, som gav sig ut på jakt efter svagheter och öppningar på nätet.

Nu har man publicerat sina resultat i rapporten Internet Census 2012.

Carna Botnet lyckades på kort tid nästla sig in och ta kontroll över mer än 420 000 datorer och andra internetanslutna prylar som webbkameror, routrar och printrar.

Ofta var det så enkelt som att knappa in användarnamn och lösenord som root:root eller admin:admin att bara trycka på returtangen utan och upptäcka att inga inloggningsuppgifter över huvud taget var inlagda.

I rapporten skriver Carna Botnet-skaparna att man hoppas att rapporten leder till ökad säkerhet på nätet.

- En mängd it-prylar som vi stött på under resans gång borde över huvud taget inte varit uppkopplade mot internet. Medan alla talar om cyberkriget såg vi hur några enkla standard-login gav tillgång till tiotusentals företagsprylar över hela världen.

De säger samtidigt att de nu kommer att stänga ned Carna Botnet och de lovar att de inte gjort någon skada.

Länk till rapporten finns här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)