JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Roboten som ersätter rökdykare

Smokebot kan navigera i rökfyllda utrymmen, upptäcka gasläckor och rita kartor. Den är resultatet av ett EU-projekt lett av Örebroforskaren Achim Lilienthal.

– Roboten är helt unik. Den är utrustad med bland annat gassensorer, radar, laserscanner och värmekamera. I dagsläget finns det ingen robot med denna kombination av olika funktioner, säger Achim Lilienthal i ett pressmeddelande.

Han är projektkoordinator och professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Roboten är utvecklad i samarbete med räddningstjänsten i tyska Dortmund. Den fjärrstyrs av räddningspersonalen och kan vid behov navigera själv. Förmågan att kunna koppla upp sig mot internet gör att roboten inte tappar kontakten med sin operatör.

– Skulle den förlora kontakten med räddningspersonalen, vilket kan hända, kommer roboten ihåg var den senast hade internetuppkoppling och kan navigera tillbaka till den platsen, säger Achim Lilienthal.

Roboten har gassensorer som inte bara kan detektera olika gaser utan ger också information om både mängden och gasernas utbredning.

I dagsläget tar det ungefär 15-30 minuter för roboten att samla in information från en olycksplats. Det innebär att den inte kan användas vid de mest akuta räddningsinsatserna.

– Ett annat område där roboten skulle komma till nytta är jordbruk. Där har man redan efterfrågat robotar som kan se igenom damm. Gassensorerna kan kanske också användas för mätning av olika gasutsläpp, säger Achim Lilienthal.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)