JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Borås smarta tyg kan avslöja fotbollsfusk

Borås smarta tyg avslöjar fotbollsfusk

Ett tyg som ändrar färg när man dra i det skulle avslöja fotbollsspelare som fuskar eller filmar. Tyget reagerar på värme och kommer från Textilhögskolan i Borås, rapporterar P4 Sjuhärad.
– Ingen skulle kunna filma! Man skulle kunna ha det på fotbollsstrumpor för att se tacklingar, på byxorna för att se hur man ramlade och i tröjan om någon står och drar (i tröjan) vid frispark, säger Nils-Krister Persson som är ansvarig för Smart Textile Technology Lab, den tekniska forskningsdelen av Smarta Textiles vid högskolan i Borås.

Tyget är värmekänsligt och ändrar färg när man tar i det. Den nya färgen finns kvar några sekunder efter att man släppt tyget vilket är tillräckligt länge för att domaren ska ha chans att se fusket.

Väver man in ledande trådar i tröjorna skulle domaren kunna få en signal så fort det rycks i tröjan.

En annan tillämpning för fibern som ser ut som vilken svart tråd som helst är att väva in den i plagg för nyfödda. Andningen får plagget att töjas och elektronik som kopplas till fibern kan larma när något onormalt inträffar.

Läs en längre intervju med Nils-Krister Persson här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)