JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sivers Ima gör egna millimetervågskretsar
Millimetervågsspecialisten Sivers IMA ska utveckla egna kretsar till de upp- och nedkonverterare som sitter i radiolänkar för att koppla ihop basstationer med det fasta nätet. Företaget ska använda EDA-verktyget ADS, ett faktum som fått Agilent att slå på PR-trumman.
– Vi har hjälpt Agilent med feedback utgående från vår utvärdering av deras mjukvara, så vi åkte med på deras förslag, säger Christer Stoij som är teknikchef på Sivers IMA.

I gårdagens pressmeddelande trycker Agilent på att Sivers IMA valt företagets utvecklingsverktyg ADS för att utveckla de nya millimetervågskomponenterna till företagets upp- och nedkonverterare.

Idag använder Sivers IMA kommersiella komponenter som köps från olika leverantörer inklusive Chalmersavknoppningen Gotmic, amerikanska Hittite och UMS. Men nu ska Sivers IMA utveckla egna komponenter.

– Vi väljer kärnan i upp- respektive nedkonverteringen. Det exkluderar effektförstärkaren och lokaloscillatorn som vi valt att lägga utanför. Skälet är att vi ser denna krets som intressant för oss eftersom den är användbar för nästan alla varianter av vår konverter, men troligen inte så intressant för kommersiella MMIC-tillverkare eftersom integrationsgraden är relativt låg. Genom att ha koll på denna kärna har vi bättre koll på vårt eget öde, säger Christer Stoij.

Sivers IMA gör bland annat konvertrar för millimetervågsområdet, produkter som sitter i mikrovågslänkar som används för att koppla ihop basstationer med det fasta nätet. Bland kunderna finns Ericsson och Intel.

Konvertrarna blandar upp den utgående signalen till millimetervågsområdet, men innehåller även en mottagare som blandar ned den mottagna millimetervågssignalen till en hanterbar mellanfrekvens. Konvertrarna finns för V-bandet, 57–66 GHz och E-bandet, det vill säga 70 och 80 GHz.

– Egna kretsar är också en kostnadsfråga. Om vi kan producera denna krets i tillräcklig volym ser våra kalkyler ut att ge en totallösning till bättre kostnad, säger Christer Stoij.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Sivers IMA i april (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)