JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kan test vara vara en strategisk tillgång?

National InstrumentsKan test vara en
strategisk tillgång?

Är test bara något nödvändigt ont eller kan det faktiskt vara en strategisk tillgång? Ska man tro National Instruments färska rapport ”Automated Test Outlook 2012” (länk) kan test till och med vara ett strategiskt vapen.
Precis som med klassisk IT har test länge betraktats som en supportfunktion, ett nödvändigt ont för både utvecklingsfasen och för produktionen. Det har gjort att testfunktionen fått små resurser, huvuddelen av pengarna har gått till utvecklingsavdelningen liksom till marknadsföring och försäljning.

Men i rapporten pekar NI på att test kan bli ett strategiskt vapen om man bara avsätter resurser. Rätt använt kan det korta utvecklingstiderna, öka kvaliteten och tillförlitligheten. Dessutom ska det inte nödvändigtvis ses som en kostnad. Ett fel som fångas upp i utvecklingsfasen är 21 till 78 gånger billigare att åtgärda än när produktionen startat. Siffrorna är från 2004 och en rapport från Nasa Johnson Space Center.

En ändring verkar vara på gång. I den årliga enkät som föregår NI:s rapport svarar allt fler att de satsar mer pengar än tidigare på test och att test börjar ses som en strategisk tillgång och inte en kostnad.

Men att ställa om organisationen så att den blir effektivare är inte gjort i en handvändning. Enligt NI tar det tre till fem år att nå full effektivitet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)