JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programstandard för datorseende
Freescale, Arm, Intel, Nvida, med flera vill standardisera ett mjukvarugränssnitt för datorseende. Gränssnittet ska isolera algoritmer för datorseende från hårdvaran – samma funktionsanrop ska fungera oavsett om hårdvaran är en CPU, en DSP eller en GPU.
Kameror som upptäcker hinder på vägbanan, känner igen vem som sitter framför datorn eller hjälper rörliga robotar att navigera – det är exempel på datorseende (computer vision).

Standarden ska vara öppen och royaltyfri. Inom ett år ska en första standard finnas på plats, enligt planerna.

Datorseende kräver hårdvaruacceleration för att kunna fungera bra på mobiltelefoner, enligt industrikonsortiet Khronos. De som utvecklar algoritmer för datorseende idag arbetar redan via acceleratorer – och nu vill Khronos alltså standardisera ett programvarubibliotek för hur anropen till hårdvaran ska se ut.

Pressmeddelandet nämner ett öppenkodsbibliotek för datorseende som heter OpenCV. Bibliotek av det slaget blir enklare att utveckla och underhålla om de har ett standardiserat gränssnitt till hårdvaran av det slag som Khronos nu ska ta fram.

Arbetsgruppen ska särskilt fokusera på mobila och inbyggda system. Fler intresserade är välkomna att gå med. Det första mötet är i januari.

Khronos Group tar fram standarder för grafik och multimedia för pc, webb, telefoner och inbyggda system.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)