JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny kapsling lovar billig NFC
Brittiska APT har tagit fram en produktions- och kapslingsprocess som enligt bolaget kan sänka kostnaden för NFC-moduler till omkring 50 öre styck, från dagens 2–3 kronor.
Löftena kring NFC – Near Field Communications – om billig och smidig betalning med mobiler och smarta kort har ännu inte infriats i stor skala. Produktionskostnaderna har varit en av utmaningarna. Analytiker har hävdat att en NFC-nod inte bör kosta mer än 50 öre om genombrottet ska bli verkligt brett, men ännu ligger kostnaden på 2-3 kronor per styck.

Brittiska APT, Additive Processe Technologies, tror sig kunna ändra på detta. Företaget har tagit sikte på två kritiska faktorer, antennkvaliteten och bondningen av denna till chipset. Idag görs majoriteten av alla NFC-antenner i etsad aluminium eller koppar, eller av utskuren metall. Försök att använda så kallat nanobläck har gjorts, men konduktiviteten har enligt APT inte varit tillfyllest.

APT:s metod går i stället ut på att använda enkla substrat och i en kontinuerlig process elektroplätera en kopparantenn och anslutningar direkt mot NFC-chipset.

– Eftersom vårt system pläterar direkt mot lödöarna behövs inga dyra anisotropiska filmer eller pastor, vilket också minskar behovet av dyr produktionsutrustning. Inte heller behövs någon komplicerad flip-chiputrusning. Vi kan i princip använda papper som substrat, säger APT:s vd Allan Goldman till nyhetsbrevet NFC World (länk).

APT har tagit fram ett demonstratorsystem som producerar NFC-taggar på meterbreda rullar, med kapacitet för över en miljard enheter om året. Företaget letar för närvarande efter investerare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)