JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jämför: Googles nya bildformat mot Jpeg
bothJämför:

Googles nya bildformat

mot Jpeg

Google lanserar ett nytt bildformat kallat Webp, som alternativ till dagens format Jpeg. Formatet används idag inuti Googles videoformat WebM.
Bilder med tillägget ”.webp" (”weppy”) kommer snart att börja dyka upp på Internet vid sidan av dagens ".jpg", ”.gif” och ”.png”.

Google försöker just nu övertala webbläsarföretag att stödja formatet. Den egna webbläsaren Chrome kommer att stödja Webp inom några veckor.

Google har kodat ett antal bilder i Jpeg och Webp, för den som vill jämföra kvaliteten.

– Dagens bildformat har mer än tio år på nacken, och baseras på teknik från den tiden, skriver Google.

Webp blir ett fritt format och Google har släppt öppen källkod som implementerar kodning och avkodning.

Google har omkodat en miljon bilder, huvudsakligen i Jpeg-format, till Webp. De krympte med 40 procent utan att tappa i bildkvalitet, enligt Google.

Bilden ovan är ett utsnitt ur en av dessa bilder. Originalet i Jpeg väger 47 kbyte och kopian i Webp väger 36 kbyte.

Google säger sig tro att kodning till Webp direkt från originalbilder kan ha en ännu större effekt.

Webp är ett format som används internt i Googles videoformat Webm. Det senare lanserades i somras, men stötte snabbt på patrull från patentpoolen Mpeg LA, som hävdar sig ha monopol på idéer som används i Webm.

 rob
Robert
Forchheimer
– Jag kan tänka mig att Googles försök är mer politiskt än tekniskt, kommenterar Robert Forchheimer, som forskar i bildkodning på Linköpings universitet.

– Vad som gäller i branschen är inte så mycket kodningsprestanda som att ha kraft att driva igenom ett nytt format. Lyckas man etablera sitt eget format så har man ju flyttat fram sina positioner rätt så bra.

– Jag är inte riktigt säker på att det kommer att gå vägen. Jpeg är helt enkelt "tillräckligt bra" och vill man använda licensfria alternativ så finns det gott om sådana. För övrigt så borde patenten på Jpeg börja löpa ut snart så även detta alternativ blir snart fritt, säger Robert Forchheimer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)