JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Android är som att kissa i byxorna"
Nokias avgående smartmobilchef Anssi Vanjoki avvisar alla tankar på att Nokia ska börja använda operativsystemet Android, och menar att tillverkare som gör så riskerar att urholka sitt varumärke.
Operativsystemet Android, en Linuxvariant utvecklad av Google, har tagit stora delar av mobilvärlden med storm. På bara några år har aktörer som Sony Ericsson, HTC, Motorola och Samsung anammat systemet, och enligt en färsk analys från Gartner säljs redan fler Androidmobiler än Iphone (länk).

Hos Nokia har dock Android inte vunnit något gehör. Det faktum att Nokia inte alls lyckats lika bra inom smartmobiler som inom klassiska mobiltelefoner har dock startat spekulationer bland analytiker och i medier om att den finländska mobiljätten skulle krypa till korset och lansera Androidmobiler jämte de hittillsvarande, byggda på Symbian.

Anssi Vanjoki, Nokias avgående chef för smartmobiler, ger dock svar på tal.

– Det är som finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma om vintern, citeras han av nyhetssajten IT Pro Portal (länk).

Han menar att mobiltillverkare som använder Android istället för att utveckla egen mjukvara bara skadar sig själva. De urholkar sina varumärken eftersom konsekvensen blir att konsumenterna då, enligt honom, framöver kommer att välja smartmobil utifrån operativsystemet snarare än utifrån tillverkare.

Han får enligt nyhetsbrevet Fierce Wireless (länk) stöd av ett antal analytiker som menar att Androidmobilernas tillverkare riskerar att hamna i "permanent dålig lönsamhet".

Fierce Wireless citerar också en färsk rapport från Informa Telecoms, som spår att antalet smartmobiler kommer att överskrida en miljard år 2013, och att Android kommer att bli det dominerande mobiloperativsystemet år 2015. Antalet Androidmobiler kommer att öka med i genomsnitt 78 procent om året fram till dess, enligt denna analys.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)