JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tävla i smarta elnät - 200 miljoner dollar i potten
Energijätten GE har utlyst en tävling för att få fram idéer och teknik till morgondagens smarta elnät. Vinnarna får riskkapital, hjälp att genomföra idéerna och stöd för marknadsföring, till ett värde av 200 miljoner dollar.
Hur ska morgondagens smarta elnät – smart grid – egentligen fungera? Varifrån ska energin komma, hur ska den distribueras, och hur ska hem och kontor designas för att maximera nyttan av det smarta elnätet? Det är några frågor där den amerikanska energijätten GE letar svar.

Ett led i letandet är den globala tävling man kallat Ecomaginaton Challenge, där vem som helst kan lämna in förslag. Tre klasser finns, för förnybara energikällor, för nät och näteffektivitet samt för ekohus och ekobyggnader. Bidragen ska vara inskickade på www.ecomagination.com/challenge senast den 30 september.

Som morot har GE tillsammans med fyra riskkapitalbolag satt upp en pott på hela 200 miljoner dollar, närmare 1,5 miljarder kronor, vilket enligt företaget gör tävlingen till den största i världen i sitt slag. Pengarna ska investeras i de idéer GE bedömer som mest lovande. Utvärderingen görs av GE tillsammans med medieföretaget Science Business (länk).

– Det här är en fantastisk chans för svenska företag och entreprenörer som arbetar med ny teknologi och är i behov av en stark partner eller tillväxtkapital. Vi på GE har höga ambitioner med vårt miljöarbete, men vi kan inte göra allt på egen hand, kommenterar GE:s nordenchef Hans Enocson i ett pressmeddelande.

För utvalda bidrag hjälper GE till att utvärdera såväl teknik som affärsstrategi. I vissa fall kan även partnerskap med GE bli aktuellt, exempelvis genom att GE ställer utvecklingsresurser eller försäljningsnät till förfogande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)