JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 15 miljoner till Samuelsons solceller
Lundabolaget Sol Voltaics, grundat av professor Lars Samuelson, har tagit in 15 miljoner kronor i nytt riskkapital. Samtidigt byter man produktionsteknik för att förenkla massproduktion, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Sol Voltaics är ett av de bolag som grundats kring Lars Samuelsons forskning inom nanoteknik. Målet är att ta fram solceller med högre verkningsgrad än vad som idag är gängse på marknaden, och på så sätt göra solceller till ett ekonomiskt gångbart alternativ för elproduktion.

Hittills har företaget tillverkat sina solceller med en teknik där nanotrådarna med stor precision fästs direkt på kiselskivor. Nu ska man istället använda en teknik, kallad aerotaxi, där enklare trådar byggs upp i gasmiljö, förklarar Rapidus.

Med den nya tekniken finns förhoppningar om kontinuerlig produktion i stora volymer, till betydligt lägre kostnad än tidigare. Nackdelen är dock att steget till att få upp verkningsgraden riktigt högt blir längre.

De 15 miljoner kronor som ska investeras i utvecklingen kommer från tre av de befintliga fyra investerarna – svenska Provider Venture Partners samt norska Nano Future Invest och Teknoinvest. Den fjärde investeraren, norska Scatec Adventure, är inte med på denna emission. Tidigare har Sol Voltaics tagit in sammanlagt 20 miljoner kronor i riskkapital, skriver Rapidus.

Sol Voltaics är en avknoppning från Qunano, det bolag Samuelson bildade 2005 för att kommersialisera sina forskningsresultat. Från Qunano har även företaget Glo knoppats av, i syfte att ta fram vita lysdioder med nanoteknik (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)