JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimaxjätte testar LTE i höst
Den amerikanska operatören Clearwire, tongivande inom Wimax, ska börja testa LTE redan under hösten. Med utrustning från Huawei och Samsung hoppas man nå verkliga nedladdningshastigheter mellan 20 och 70 Mbit/s.
Clearwire är en av de operatörer som äger mest spektrum i USA, och har länge varit en av förespråkarna för Wimax. Under våren har man dock flirtat med LTE-tekniken, bland annat genom att omförhandla sitt Wimaxavtal med Intel (länk) vilket inte kan ha varit helt enkelt då Intel hör till storägarna i Clearwire.

Övergången kan dock gå fortare än anat. Företaget meddelar nu att man kommer att börja testa LTE i höst, i Phoenix, i samarbete med Huawei och med utnyttjande av de basstationer från Samsung som man för närvarande använder i sitt Wimaxnät.

Testerna ska göras i frekvensband mellan 2,3 och 2,5 GHz och målet är att nå verkliga datatakter i nedlänken på 20-70 Mbit/s. För de högsta datatakterna kommer företaget att använda 40 MHz spektrum, i två angränsande 20 MHz-band. Både TDD (time division duplex) och FDD (frequency division duplex) ska testas.

– 2,5 GHz-bandet är allokerat för 4G globalt, så potentialen finns för att bygga ett av världens mest robusta ekosystem med miljarder anslutna enheter. Vi tror att det ger enorma skalfördelar. Inom 4G är täckning förvisso viktigt, men kapacitet är ännu viktigare. Vårt IP-baserade nät och vårt stora spektrum ger oss unika fördelar, säger Clearwireds tekniske direktör Crowed John Saw i ett pressmeddelande.

Andra amerikanska LTE-aktörer, som Verizon, har tidigare sagt att dess LTE-nät siktar på 5-12 Mbit/s i nedlänken. Verizon använder 10 MHz breda kanaler i 700 MHz-området.

Clearwire har omkring en miljon abonnenter i sitt Wimaxnät och räknar med att den siffran ska öka till tre miljoner innan året är slut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)