JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskättat plastminne godkänt för leksaker

tf Svenskättat plastminne
godkänt för leksaker

Thin Film Electronics tryckta plastminnen har fått godkänt av EU att användas i leksaker och spelkonsoler. Minnet uppfyller EU:s krav på kemisk säkerhet, heter det.
Norska Thin Film Electronics minnesteknik – som utvecklas i Linköping – har blivit certifierat enligt EN 71-3. Det betyder att minnet klarar de krav EU ställer på kemisk säkerhet för att de ska få användas i leksaker.

Godkännandet är ett resultat av omfattande tester utförda av ett oberoende laboratorium.

– Detta är en viktig certifiering. Med många nya leksaker och spelkoncept under utveckling som använder Thinfilm Memory, är detta vältajmade nyheter, säger Davor Sutija på Thin Film i ett pressmeddelande.

Thin Films minne har bara ett fåtal bitar och det kan läsas eller skrivas om det placeras i en särskild läsare. Företaget påstår sig vara först i världen med att kunna volymtillverka tryckta icke-flyktiga minnen i en rulle-till-rulle-process.

Mot bakgrund av detta är det förståeligt att Thin Film fokuserar på leksaker, däribland spelkort som Pokémonkort. Idag har företaget kontakt med tryckerier i USA, Asien och Europa som kan tillverka de billiga minnena.

Thin Film Electronics startade i Linköping 1997 för att kommersialisera forskning kring tryckt elektronik. Pengarna kom från norska och engelska investerare. Verksamheten skalades upp 1999 när Intel gick in. Målet var då att trycka minnescellerna på en kiselkrets som innehöll all styrelektronik. När Intel lade projektet i malpåse år 2005 minskades verksamheten och fokus ändrades mot enklare tillämpningar och mindre minnesstorlekar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)