JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia tar mer betalt av storsurfare
Telias vd Lars Nyberg tror inte på affärsmodellen "flat rate" för mobil datatrafik, alltså samma taxa oavsett hur mycket användaren surfar. Det innebär sannolikt att bolagets nuvarande debiteringspolicy för 3G även kommer att tillämpas då LTE-nätet byggts ut.
Telia har det senaste året erbjudit mobildataabonnemang i sitt 3G-nät med tak på antingen 5, 10 eller 20 Gbyte i månaden, för 179 respektive 229 och 319 kronor. Nyligen införde man även ett tak för mobilabonnenter.

Under introduktionsfasen av LTE-nätet har man haft ett erbjudande på 4 kr/månad. Men från i sommar, då man även kommer att börja sälja donglar som klarar övergång mellan LTE och 3G och 2G-nät, kommer ett LTE-abonnemang att kosta 599 kronor med ett tak på 30 Gbyte per månad.

I samtliga fall får abonnenten ett meddelande då denne är på väg att slå i taket med erbjudande om att köpa mer kapacitet. Och någon platt tariff med obegränsad surfning lär inte bli aktuell i framtiden heller.

– En helt platt tariff kommer inte att fungera, sa vd Lars Nyberg vid en analytikerträff i förra veckan då företaget släppte sin kvartalsrapport.

I likhet med andra operatörer i världen upplever Telia en stark ökning av mobildatatrafiken. Under första kvartalet var den mer än dubbelt så stor som motsvarande kvartal i fjol, och antalet mobildatakunder ökade från 436 000 till 1,1 miljoner. Under hela 2009 ökade antalet mobildatakunder med 60 procent samtidigt som mobildatatrafiken ökade med 200 procent.

– Det är nödvändigt att hantera trafikvolymerna i linje med vår förmåga att bygga ut kapaciteten. Vi tror att vi kan klara de ökade trafikvolymerna utan att öka våra investeringar, sa Nyberg.

Telias svenska verksamhet ökade sin försäljning med 9 procent till 3,6 miljarder kronor under första kvartalet i år, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Över hälften av den ökningen kom från mobil datatrafik enligt företaget som dock inte särredovisar intäkterna därifrån.

Totalt omsatte Teliasonera 26,1 miljarder kronor under kvartalet, en minskning med 4 procent vilket bolaget hänför till valutaeffekter. Räknat i lokal valuta, och bortsett från förvärv, hävdar företaget att försäljningen ökade med 2,5 procent. Vinsten under kvartalet blev 6,7 miljarder kronor, upp från 6,4 miljarder motsvarande kvartal i fjol.

Telias LTE-nät är idag i drift i Stockholm och Oslo, men ska till årsskiftet vara utbyggt i ytterligare 25 svenska och 4 norska städer. Företaget har också en LTE-licens i Finland och planerar att delta i auktioner för LTE-spektrum i Danmark och de baltiska länderna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)