JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danmark kan få LTE i sommar
Den danska operatören TDC räknar med att få licens för ett LTE-nät inom ett par veckor och öppna nätet för användning redan i juni. Till en början blir det dock begränsat till 15 Mbit/s nedladdningsdatatakt - lägre än företagets HSPA-nät.
– Vi är övertygade om att vi kommer att få en av de licenser som för närvarande utauktioneras. Om vi får den licensen skulle vi rent tekniskt kunna öppna LTE-nätet redan i juni, säger Carsten Dilling på TDC till nyhetsbrevet Cellular News.

Tanken är i så fall att börja bygga ut nätet i Köpenhamn och Århus, och där testa det och få in kundrespons. Därefter ska nätet byggas ut till övriga tättbefolkade delar av Danmark. TDC poängterar att man vill göra testerna med modem och mobiler som klarar samexistens och roaming mellan LTE och andra nät. Detta till skillnad från Teliasonera vars LTE-nät i Stockholm och Oslo hittills begränsas av att modemen endast klarar LTE.

– LTE är en hörnpelare i vår nätstrategi. Tekniken stöder de ökande kraven på nätkapacitet och hastighet, och därför är det viktigt att vi börjar använda tekniken och skaffar oss erfarenhet så fort som möjligt, förklarar Dilling.

Intressant nog tror han inte att kunderna initialt kan förvänta sig högre nedladdningshastigheter än 15 Mbit/s. TDC håller för närvarande på att uppgradera sitt HSPA-nät till 21 Mbit/s och räknar med att ha täckning för den datatakten i alla större städer i Danmark innan årets slut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)