JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OEM andas försiktig optimism
Efter ett kraftigt omsättnings- och resultattapp under fjolåret andas OEM Electronics en försiktig optimism i bokslutskommunikén. Det gäller dock inte för produktionstekniken där ett sparpaket är att vänta.
Omsättningen för OEM sjönk i fjol med 22 procent till 1 331 miljoner kronor. Räknar man bort valutaeffekter och förvärv var tappet ännu större: 29 procent. Resultatet före skatt minskade från 157 miljoner kronor till 62 miljoner kronor.

Företagets vd Jörgen Zahlin skriver i bokslutskommunikén: ”Efterfrågan har under fjärde kvartalet förbättrats något jämfört med andra och tredje kvartalet, men jämfört med föregående år minskade omsättningen med 24 procent. Borträknat den minsta divisionen, Production Technology, som har haft svag omsättning under hela 2009, minskade omsättningen under fjärde kvartalet med 11 procent.”

Han avslutar i lätt optimistiskt ton: ”I och med att alla större kapacitetsanpassningar har genomförts och fått effekt, kommer organisationen att få ökad arbetsro att utveckla affärerna. Vi planerar för en stegvis återhämtning av efterfrågan och ser med tillförsikt fram mot 2010.”

Ser man till de två affärsområdena komponenter och produktionsutrustning så klarade sig komponenterna bäst, trots att OEM plockade bort halvledarna ur sortimentet i fjol.

Omsättningen för OEM Electronics minskade med 31 procent till 262 miljoner kronor och rörelseresultatet landade på 15 miljoner kronor. Räknar man bort halvledarkomponenterna minskade omsättningen med 22 procent. Tappet skedde i Sverige och Finland medan Polen låg kvar på samma nivå som 2008.

För affärsområdet Production Technology, mer känt som Cyncrona, var 2009 ett år man nog helst glömmer. Omsättningen minskade med 59 procent till 92 miljoner kronor. Rörelseförlusten landade på 11 miljoner kronor. OEM konstaterar att efterfrågan på ny produktionsutrustning är fortsatt låg. Företaget ser inga tecken på en uppgång och kommer därför att krympa kostymen ytterligare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)