JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppåt för FPGA
De båda FPGA-jättarna Xilinx och Altera väntas växa dubbelt så snabbt som övriga halvledarmarknaden, då FPGA:er tar över allt mer av asicmarknaden, enligt en aktieanalys.
Antalet startade asicprojekt har halverats från toppåret 1997 då 16 000 kretsprojekt sattes igång. En stor del av dessa konstruktioner görs istället i FPGA:er, en trend som väntas fortsätta. FPGA-bolagen, främst Xilinx och Altera som tillsammans står för 85 procent, tros ta en bra bit till av asicmarknaden. Denna är trots ett fall på 20 procent i år alltjämt är värd 15 miljarder dollar.

Denna utveckling är ingen nyhet. Däremot verkar övergången från asic till FPGA ha fått en ny skjuts. Xilinx och Altera har nyligen höjt sina försäljningsprognoser för kommande kvartal - Xilinx tror på en tillväxt på 16-20 procent jämfört med förra kvartalet och Altera tror på en ökning på 15-18 procent.

Analytikern Hans Mosesmann på Raymond James Equity Research menar i en analys att Xilinx och Altera därför kommer att växa dubbelt så snabbt som halvledarmarknaden i övrigt. Han säger att Xilinx är ledande på 65 nm FPGA, medan Altera kan ta över ledarskapet på 40 nm. Altera började producera sina 40 nm Stratix IV i volym i september, medan Xilinx har levererat provkretsar på sina 40 nm-produkter under året och står i begrepp att dra igång volymproduktion.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)