JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
I en debattartikel i Dagens Industri idag hävdar fyra företrädare från universitet och näringsliv att dagens bristfälliga utbildningar i mätteknik hotar Sveriges konkurrenskraft som industrination.
”Avancerade kurser i mätteknik saknas i de tekniska utbildningarna på gymnasie- och högskolenivå. Historiskt ingick en gedigen utbildning i mätteknik i den svenska ingenjörsutbildningen. De ingenjörer som utbildades 1940-1970 har gått eller går i pension och påfyllningen av ny kompetens är bristfällig”

Det skriver Michael Cohn (Parameter), Mats Deleryd (Volvo CE), Ulf Lang (CE Johansson) och Lars Mattson, professor på KTH.

Deras tes är att den stora valfriheten på högskolorna leder till att kursutbudet styrs av vad som är trendigt och inte av vad som efterfrågas av industrin. Blir det sedan för få sökande till en kurs har skolorna inte råd att hålla den.

”Mätteknik är en grundläggande kunskap för varje ingenjör och borde vara obligatoriskt på samtliga ingenjörsutbildningar” skriver debattörerna.

Men även industrin måste tänka om. Den måste prioritera mätkompetens vid rekrytering och ge ett aktivt stöd till gymnasier och högskolor.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)