JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hindrar spänningsfall i asicar
Cellbaserade asicar med geometrier kring 0,13 μm måste konstrueras med hänsyn till spänningsfall och överhörning. Helst ska det gå fort också. Verktyget Signalstorm från Simplex klarar denna uppgift.
Spänningsfall (IR drop) är en av de vanligaste orsakerna till att timingen i en cellbaserad asic inte stämmer med teorin. Och problemet ökar i takt med att geometrierna minskar - för 0,13 μm beror enligt Simplex varannan misslyckad asic på just spänningsfall i signalledarna.

Företaget har därför lanserat en produkt som ska lösa detta. Produkten har tidigare använts internt i nära 20 asicprojekt, vilket ska borga för pålitlighet. Signalstorm, som den kallas, kan extrahera alla parasiteffekter ur en färdig konstruktionsbeskrivning, analysera spänningsfall och överhörning, samt kalkylera vilka fördröjningar som dessa ger upphov till. Informationen återmatas till beskrivningen i VHDL eller Verilog så att konstruktören kan införa adekvata ändringar.

Enligt företaget är produkten både snabb och noggrann, och klarar dessutom att hantera stora konstruktioner. En krets med fyra miljoner grindar hanteras på ett par timmar. Snabbheten beror delvis på den egenutvecklade enheten för beräkning av fördröjningar (delay calculator) som beroende på kretsstorlek sägs vara mellan 4 och 20 gånger snabbare än någon annan på marknaden.

Noggrannheten anges till inom två procent av Spicesimulering. Signalstorm tar hänsyn till att dessa fenomen är ickelinjära, vilket andra analysatorer - Spice förstås undantaget - inte gör. Signalstorm kan använda modeller enligt Synopsys standard kallad .lib (dotlib). Man har också tagit fram den egna modellstandarden ECSM (Effective current source model) som ger ännu högre noggrannhet.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)