JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Närmaste åren ljusa för kiselleverantörer
Efter ett antal magra år för halvledarindustrin vänder det nu uppåt rejält. Det framkom vid den årliga konferensen International Electronics Industry Forum som analysföretaget Future Horizonz nyligen anordnade i Portugal.


- Vår prognos är att det den globala tillväxten för halvledarföretagens intäkter blir 20 procent nästa år. Men det är en konservativ prognos, och det skulle inte vara förvånande om tillväxten blev över 30 procent, sa Bill McClean på analysföretaget IC Insights.

Hälften av intäktsökningen ska komma från högre priser och hälften från ökade volymer, enligt analytikerna. En eventuell 30-procentig tillväxt skulle bero på att priserna ökar ännu mer än beräknat.

Prisuppgången är visserligen positiv för halvledarföretagen, men mindre rolig för systemhusen, som dessutom kan drabbas av den väntade komponentbristen. Halvledarföretagen har hållit hårt i plånboken under de senaste åren och dragit sig för att investera i kiselfabriker. I år har tillverkningskapaciteten för kiselskivor ökat med futtiga 1 procent.

- Räknar vi med bipolära skivor är det första gången i industrins historia som den totala tillverkningskapaciteten för kiselskivor minskar, säger McClean.

Investeringarna har dock tagit fart nu, och analytikerna inväntar redan en ny period med överkapacitet och fallande priser.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)