JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor Graphics, Quickturn och Ikos introducerar nya logikemulatorer
Verktygsleverantören Mentor Graphics lanserar Celaro, en ny logikemulator för snabb verifiering av riktigt stora kretsar. Haken är bara att den inte får säljas i USA.


(Elektroniktidningen, Paris)

Det ska vara en ny emulator i vår. Det tycker åtminstone verktygsleverantörerna Mentor Graphics, Quickturn och Ikos som presenterar varsin ny logikemulator under våren.

Mentor Graphics är det enda företaget i trion som redan nu vill avslöja detaljer om sin nylansering Celaro, en emulator som presenterades vid konferensen DATE - Design Automation and Test in Europe - i Paris i slutet av februari. Och om företaget håller vad de lovar så är Celaro onekligen intressant.

- Celaro verifierar dubbelt så stora konstruktioner dubbelt så snabbt jämfört med alla andra emulatorer på marknaden. Och det till halva priset, säger Mentors VD Wally Rhines.



Klarar 26 miljoner grindar


Priset är då mätt i kostnad per emulerad grind. I full konfiguration kan Celaro emulera smått fantastiska 26 miljoner grindar, minne oräknat. Exekveringstiden är maximalt 10 MHz, kompileringshastigheten närmare 1 miljon grindar i timmen.

Den nya emulatorn klarar dessutom synkrona såväl som asynkrona konstruktioner, register- såväl som grindnivåbeskrivningar.

Mentor Graphics har varit framgångsrikt inte minst i Skandinavien med Celaros föregångare Simexpress. Ericsson använder ett tiotal sådana system. Och företaget har redan tecknat ett avtal om att köpa Celaro för miljontals dollar.

- Både Ericsson Utvecklings AB och Ericsson Radio Systems AB ska använda Celaro i konstruktionsprojekt, säger en nöjd Anders Torelm, VD på Mentors skandinaviska kontor.

Emulatorn ska exempelvis användas för att verifiera maskinvara såväl som programvara i nästa generations centralprocessor för AXE-växeln.

Celaros hjärta är en ny skräddarsydd emulatorprocessor, eller "custom-emulator- on-silicon" som Mentor själva kallar skapelsen. Det är en helt skräddarsydd krets som faktisk innehåller en hel liten emulator, plus flerportsminne, logikanalysator och klockgeneratorer.

Emulatorn är sedan uppbyggd av kretskort - emulatorkort - som bestyckats med matriser av dessa kretsar. Man kan välja mellan att köpa ett, två eller fyra skåp som innehåller önskat antal och önskad kombination av emulatorkort, minneskort med mera.



Pengar är tid


Den enklaste varianten kostar 500 000, den mest avancerade uppemot 10 miljoner. Dollar.

Mycket pengar kan tyckas men Mentor har räknat ut att investeringen i princip betalar sig redan i första projektet om man antar att emulatorn skär två månader av projekttiden och sparar en omkonstruktion av kislet.

- Verifiering är den största flaskhalsen i dagens konstruktionsprojekt. Att köpa en emulator är att köpa kortare ledtid för sin produkt, säger Berndt Braune på Mentor.



Tvärstopp i USA


Ett moln på Mentors emulatorhimmel är dock att Celaro inte får säljas i USA. Orsaken är att konkurrenten Quickturn hävdar att Mentor inkräktar på Quickturns patent.

Mentor förnekar patentintrång men amerikanska ITT - International Trade Commission - har ändock förbjudit all försäljning i USA av logikemulatorer, inklusive programvara, som bygger på den tidigare emulatorn Simexpress. Såväl Simexpress som Celaro är framtagna av den franska Mentordottern Meta Systems.

Mentor Graphics emulatorsäljare koncentrerar sig därför tills vidare på telekomtillverkare i Europa och multimedialeverantörer i Japan. Och Wally Rhines tonar ner problemen:

- Just nu är vi ändå kapacitetsbegränsade. Den europeiska och japanska marknaden räcker därför bra i dagsläget.



Sex produkter till halverat pris


Konkurrenterna Ikos och Quickturn är som sagt förtegna om sina nya emulatorer, som lanseras i mars respektive april. Men Quickturn presenterade nyligen en annan intressant nyhet vid namn Powerpack. Det är en verifieringssvit med Quickturns programvara för emulering, simulering och samverifiering. Totalt rör det sig om sex olika produkter.

Finessen är att hela paket kan fås för mindre än halva priset jämfört med vad hjälpmedlen kostar separat.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)