JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Automatisk ledningsdragning utan gitter
Ett gäng experter på kretskonstruktion från Bristol utmanar nu sådana etablerade tillverkare av konstruktionsverktyg som Avant, Cadence och Synopsys.
En grupp konstruktörer från Zuken-Redacs brittiska forskningsgrupp har utvecklat ett program för ledningsdragning (routing) på stora halvledarkretsar.

Företaget, Pulsic Limited, drog igång verksamheten i mitten av januari och förväntas släppa sin första kommersiella produkt i mars.

Målet är att utveckla och marknadsföra ledningsdragningsverktyg som är många gånger snabbare än dagens, avsedda att användas för system på kisel och skräddarsydda kretsar (full custom), gärna med analoga delar.

Pulsics första produkt, Lyric, är en automatisk ledningsdragare som bygger på en egen teknik kallad T-routing. Den har man, i samarbete med olika kunder, utvecklat sedan starten 1999. Man har redan sålt fyrtio licenser till bland annat mikroprocessor- och konsumentelektroniktillverkare. I mars räknar företaget med att släppa den första massmarknadsversionen som ska vara fem gånger snabbare än konkurrenternas lösningar.

Enligt Mark Williams, Pulsics vd, är gitterfria, eller formbaserade routrar som Lyric lösningen på problemen med små processgeometrier. Enligt honom är enda sättet att bli av med problemet med signalintegritet och timing att göra sig av med gittret.

I jämförande tester som Seiko har utfört, klarade Lyric att färdigställa layouten hos 17 000 nät på mindre än en timme, medan två andra tog fem respektive 12 timmar på sig och då klarade de inte 100-procentig ledningsdragning.

Lyric skall också vara den enda lösning som kan ta hand om automatisk ledningsdragning av såväl analoga som digitala kretsar i en konstruktion.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)