JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkurs för svenska multichipmoduler
Elektronikindustrin i Sverige har drabbats av ytterligare ett bakslag. Inpact Microsystems har gått i konkurs.
I somras såg det ljust ut. Men sedan kom motgångarna slag i slag. Som en förklaring till vad som hänt säger Lars Karlsson, tillförordnad vd för företaget under de sista månaderna före konkursen, att händelserna den 11 september påverkade besluten hos många av kunderna.

- Vi hade många projekt igång och förde diskussioner kring ett antal prospekt. Men sedan blev det förseningar och omprioriteringar. Dessutom drog sig en större kund ur ett samarbete, berättar Lars Karlsson.

Enligt vad Elektroniktidningen erfar handlar det om Axis Communications i Lund, något som varken Karlsson eller konkursförvaltaren, advokatfirman Carling, kan kommentera.

Det lilla Kistaföretaget Inpact hade fyra anställda. Dotterbolaget på Irland med lika många klarade sig undan konkursen. Där fokuserar man på utvecklingsprojekt medan man i Kista har satsat på större volymer.

Inpacts specialité är kompakta byggsätt, systemintegration och lösningar baserade på system på kisel. Affärsidén är att utveckla multichipmoduler på uppdrag och leverera färdiga kretsar, med tillverkningen utlagd på ett nätverk av underleverantörer. Men också att ta fram egna lösningar att sälja till mindre kunder som inte har tillräcklig volym för att själva bekosta utvecklingen.

Under hösten arbetade man intensivt på Inpacts för att rädda verksamheten - men nådde inte ända fram. Företaget försattes i konkurs. Vilka förlorarna blir är ännu för tidigt att säga.

- Det vågar jag inte uttala mig om. Det finns inte ens någon konkursbouppteckning färdig, säger Nina Gramming på Carling.

Men Lars Karlsson är positivt inställd till framtiden.

- Jag tror genuint på verksamheten. Det finns fortfarande stora möjligheter till att försenade projekt kommer igång.

Även hos konkursförvaltaren är tonen hoppfull:

- Med hjälp av de anställda i försöker vi hitta köpare till företaget och det finns ett antal intressenter, berättar Nina Gramming.

Enligt Karlsson återfinns bland dessa såväl industriella som institutionella intressenter och dem hoppas man etablera ett närmare samarbete med.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)