JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dopad lysdiod slår spänningsrekord
Inte bara dopade idrottare slår rekord. Dopade organiska lysdioder kräver bara 2,5 V för att uppnå samma ljusstyrka som en tv. Världsrekord hävdar utvecklarna, ett forskarlag i Tyskland.
Genom att utnyttja dopningsteknik hämtad från konventionell halvledartillverkning har det tyska forskarlaget gjort mer spänningssnåla organiska lysdioder, som så småningom kan komma att utnyttjas i skärmar. 2,5 V räcker för att de dopade lysdioderna ska nå 100 Cd/m2, vilket motsvarar ljusstyrkan hos en normal dator- eller teveskärm. Och vid 2,9 V kan hela 1 000 Cd/m2 uppnås.

Enligt forskarna, som är verksamma vid universitetet i Dresden och vid tyska Fraunhoferinstitutet, är det världsrekord för lysdioder baserade på små organiska molekyler och även lägre än de spänningsvärden som rapporterats för polymerbaserade lysdioder.

Forskarlaget, som leds av professor Karl Leo, har startat företaget Novaled för att kommersialisera tekniken. I tidskriften Applied Physics Letters beskriver de hur de har utnyttjat dopningsteknik som aldrig tidigare använts på organiska molekyler. Med hjälp av dessa har man skapat en lysdiodstruktur med ett p-dopat lager för transport av positivt laddade hål och ett n-dopat lager för elektrontransport.

Däremellan har man lagt två buffertlager som ska se till att ingen positiv eller negativ laddning släpps igenom utan att ha kombinerats med sin motsats. Det är ju just mötet mellan positiva hål och negativa elektroner som ger upphov till fotoner, det vill säga ljus. Och om ingen laddning går förlorad utan utnyttjas för att skapa ljus kan spänningen minskas.

Forskarna säger sig också ha visat att de dopade lysdioderna har längre livstid än odopade lysdioder. Livslängden är en av de främsta återstående begränsningarna för organiska lysdiodskärmar jämfört med skärmar baserade på flytande kristaller.

Än så länge är dock de tyska lysdioderna inte särskilt strömeffektiva. Typiska värden ligger på mellan 4 och 5 Cd/A.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)