JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fält Elektronik reser sig ur askan
Det ser ut att ordna sig för majoriteten av de anställda i den konkursade kontraktstillverkaren Fält Elektronik i Kalix. Hittills har tre av fyra verksamhetsgrenar återuppstått i olika form, alla med de gamla cheferna från Fält Elektronik kvar i ledningspositionerna.
Utvecklingsdelen har köpts ut av tre tidigare anställda och återuppstått som Electrotech i Kalix AB. Electrotech behåller tolv av de anställda från utvecklingsavdelningen och slutför utvecklingsarbetet av det kommunikationssystem som Fält Communications gjort på uppdrag av finska Kone, världens fjärde största hisstillverkare.

Service- och logistikdelen har köpts av en annan tidigare anställd. Dessutom går 25 personer från produktionsavdelningen till Mici Elektronik som startar ny tillverkning i Kalix.

- Jag hyser gott hopp om att allt ska vara löst, även för den fjärde delen, optoelektroniken, inom ett par veckor, säger konkursförvaltaren advokat Rolf Stiller.

Optoelektronik och service/logistik förväntas sysselsätta fem till tio personer vardera. Det kommer att innebära att merparten av de sextio anställda som fanns kvar vid konkursen får behålla jobben. De som drabbas av uppsägningar är administrativ personal, inköpare och till viss del anställda i produktionen.

När Fält Elektronik gick i konkurs den 24 oktober förra året hade företaget dragits med olönsamhet under en tid. För att fullfölja sina åtaganden på telekomsidan hade man först strypt aktiviteterna på Fält Medic. Därefter försökte man genomföra en rekonstruktion varvid personalstyrkan decimerades från 80 till 60 personer. Men ingen av ägarna ville skjuta till mer pengar. Och till slut var det förseningar i arbetet med Kones hissystem som stjälpte företaget. Konkurs var den enda lösningen.

- Utvecklingsarbetet slukade oerhört mycket pengar eftersom det visade sig bli betydligt mer omfattande än vad vi hade räknat med, säger Hans Fält, grundaren av Fält Elektronik och Fältgruppen.

Inte nog med detta. Den 8 november utbröt så en brand i lokalerna. En brand som var så intensiv att polis och brandutredare inte kunnat utröna orsaken. De har dock kommit fram till att elfel är den troliga förklaringen.

Branden fick Kone att fundera på hur Fält Elektronik skulle klara uppdraget med att producera tiotusentals hissystem varje år. Det ledde till att Fält Communications nu lagt ut uppdraget på Lövånger Elektronik AB, LEAB. Men enligt Bo Sten berg som är tf VD för Fält Communications kommer Mici Elektronik ha möjlighet att offerera på tillverkningen på samma villkor som LEAB.

- Något har vi ändå lärt oss av det som hänt. Det är en säkerhetsfråga. Det kan ju börja brinna även i Lövånger och då måste vi ha en second source, säger Stenberg.

Vilka som kommer att bära förlusterna efter konkursen är ännu inte klart.

- Det går inte att säga förrän skaderegleringen efter branden och alla försäljningar är klara, säger konkursförvaltaren Rolf Stiller.

En gissning är ändå att staten får bära en del av bördan tillsammans med maskinleverantörerna.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)