JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analogt främst på halvledarkonferens
Omkring 3 000 deltagare har registrerat sig för årets ISSCC i San Francisco, som inleddes i måndags. Det är betydligt färre än förra året men ändå en oväntat bra siffra, konstaterade konferensordföranden Tim Tredwell när han öppnade konferensen.
- 2001 har varit ett av de värsta åren i organisationens historia, och halvledarbranschen som helhet har utnyttjat kanske hälften av sin kapacitet. Ändå noterar vi en av de högsta deltagarsiffrorna under det senaste decenniet, sade han.

På ISSCC, International solid-state circuits conference, träffas forskare och industrirepresentanter för att presentera framsteg när det gäller integrerade kretsar. Bland årets stora nyheter finns till exempel en åttabitars AD-omvandlare från Agilent, gjord i 0,35 μm CMOS som slår hastighetsrekord: 4 GSampel per sekund. Man kan få se flashminnen på 1 Gbit från både Toshiba och Samsung. NEC har lyckats konstruera ett oscilloskopmakro som kan placeras in direkt på en krets; det upptar mindre än en kvadratmillimeters kretsyta och kan sampla åtta kanaler i motsvarande 100 GHz vardera.

Temat för årets konferens är "ICs for information technologies", och det innebär inte bara datorer. Redan år 2000 konsumerade kommunikationsbranschen mer halvledare och kretsar än vad pc-branschen gjorde, och ordningen var densamma 2001. På ISSCC återspeglas detta bland annat i att många sessioner handlar om analog konstruktion och radiokommunikation, men bara en om mikroprocessorer. Minnen diskuteras flitigt, men också där handlar det mer om flash och nya minnestekniker än om de SRAM och DRAM som är datortillverkarnas stapelföda.

- Signalprocessorer och analoga kretsar är viktigare för framtiden än ännu snabbare mikroprocessorer, konstaterade också Dennis Buss från Texas Instruments, måndagsmorgonens första huvudtalare. Han talade sig varm för vad han kallade "Personal Internet products", i klartext digitala kameror, MP3-spelare och liknande. Produkter som till stor del finns redan idag, men som måste bli både bättre och billigare för att nå ut på massmarknaden.

- Krympande transistorer är fortfarande viktigt för att få ner tillverkningskostnaderna, men det är inte den enda faktorn. Vi kan förmodligen få ut ännu större besparingar genom system på kisel, säger Dennis Buss.

- De flesta är överens om att Moores lag kommer tappa farten mot slutet av det här årtiondet. När det sker tror jag att det är system på kisel som tar över som drivkraft. Ta till exempel en mobiltelefon. Den innehåller kretsar som tillverkats i vitt skilda processer, från vanlig CMOS till BiCMOS eller diskreta komponenter, och allt detta ska helst klämmas i en enda krets. Dit når man kanske omkring 2005, enligt Dennis Buss. ISSCC arrangeras varje år i San Francisco. Nästa konferens, den femtionde i ordningen, blir 9-13 februari 2003 och då är temat "Power Aware Systems".

Lennart Pettersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)