JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia lanserar egen korthållsradio

Mobiler ska kunna kommunicera direkt med klockor, sensorer och andra små batteridrivna saker. Det är målet med radiostandarden Wibree som idag lanserats av Nokia, med stöd av fyra halvledarföretag.

Med den splitter nya radiotekniken Wibree, utvecklad på Nokia Research Center, hoppas den finländska mobiljätten sätta en industristandard för kommunikation på korta avstånd med extremt låg effekt, liten storlek och låg kostnad. Tekniken lanserades idag och produkter ska enligt Nokia ut på marknaden "så snabbt som möjligt", vilket torde betyda inom ett år.

Tekniken har en del gemensamma drag med Bluetooth, men Nokia understryker att man snarare ser Wibree som ett komplement. En tydligare konkurrent är Zigbee, även om Wibree troligen får ännu lägre strömförbrukning.

Wibree kan fungera både fristående, i exempelvis klockor och sensorer, eller i "dual-mode" då tekniken kan dela en rad funktioner med existerande Bluetooth-kretsar. De arbetar på samma frekvensband - 2,4 GHz, men Wibree har betydligt lägre effektförbrukning. Tanken är att Wibree ska klarar 1 Mbit/s på avstånd upp till 10 meter.

Tänkta tillämpningar är allt från sport och underhållning till hälsovård och kontor. Wibree kan i teorin koppla samman mp3-spelaren i mobiltelefonen med pulsmätare, stegräknare och klocka. Liknande teknik kan användas för övervakning av patienter på sjukhus eller sjukhem. På leksakssidan kan man tänka sig radiostyrda bilar eller robotar som kontrolleras av mobiltelefonen. På kontoret ser Nokia att Wibree kan utmana andra tekniker för kommunikation mellan trådlösa möss och tangentbord.

Nokia hoppas förstås på bred uppslutning kring initiativet. Fyra halvledarföretag hänger på från början: amerikanska Broadcom, brittiska CSR, japanska Epson och norska Nordic Semiconductor. Dessa fyra har licensierat Wibree-tekniken från Nokia och ingår tillsammans med en finländsk tillverkare av sportinstrument och ett japanskt testföretag i den industrigrupp kallad Wibree Forum som också startats. Gruppen ska nu slutföra arbetet med den nödvändiga interoperabilitetsspecifikationen, vilket beräknas vara klart våren 2007.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)