JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon köper norska Sensonor
Tyska Infineon har lagt ett bud värt cirka 48 miljoner euro på norska Sensonor som tillverkar mikromekaniska sensorsystem för fordonsindustrin.
Infineon betalar två norska kronor per aktie och stopper dessutom in cirka 13 miljoner euro i företagets kassa. Sensonor får därmed en industriell ägare som redan har ett stort engagemang inom fordonssektorn.

Sensonor, som grundades 1985, har under årens lopp dragit in många hundra miljoner kronor från sina ägare. Men i vintras tog tålamodet slut. Flera av de största ägarna vägrade att skjuta till mer pengar i den förlustbringande verksamheten. 50 av de 200 anställda sades upp och ledningen tvingades hitta en annan lösning.

Enligt Infineon växer markanden för fordonselektronik med upp till 20 procent per år.

Däckssensorer spås en särskilt snabb tillväxt eftersom amerikanska myndigheter tvingar tillverkarna att inför tekniken. I år kommer 10 procent av all nya bilar i USA att ha däcktryckssensorer. Till nästa år ökar andelen till 35 procent och år 2005 är andelen uppe i 65 procent. Köpet gör Infineon till marknadsledare på den typen av sensorer.

- Vi är Europas största och världens näst största tillverkare av forsonelektronik, säger Reinhard Ploss på Infineon i ett pressmeddelande.

Företagets division för fordons- och industriprodukter omsatte 354 miljoner euro under andra kvartalet.

- Vi siktar på att dubblera vår andel till 15 procent och köpet av Sensonor är ett steg på vägen.
Sensonors storsäljare är sensorsystem som utlöser krockkuddarna vi kollision och då bilen välter.

Företaget har också en färdig sensor för däckstryck och erbjuder kontraktstillverkning av mikromekaniska komponenter. Autoliv är en av de största kunderna med ett kontrakt från 2002 till 2006 värt cirka 300 miljoner norska kronor.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)