JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor bredd i svensk opto

Svensk optoteknik spänner över ett brett fält. Här finns företag som gör fiber, telekom, ögonstyrning, laser, kameror, mätning, sensorer, pekskärmar, medicinsk teknik, solceller, kontaktdon, och mer därtill.

Att det går att nå framgång visas inte minst av nyligen börsintroducerade Transmode. Vi presenterar här en översikt över företag i Sverige som bygger på någon form av optoteknik. Vi har delat in bolagen fyra kategorier – etablerade företag, företag som väntar på genombrott, bubblare och företag som gått ur tiden.

Saknar du något företag så maila gärna adam@etn eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
 

Etablerade företag
Axis
Startår: 1984.
Ort: Lund.
Anställda: Passerade nyligen 1000 anställda och planerar att fortsätta anställa i höst.
Verksamhet: Utvecklar digitala, nätverksbaserade övervakningskameror. Optogruppen består av ett 20-tal personer som bland annat har tillgång till en Sveriges få MTR-maskiner för att mäta upp linser. Företaget har utvecklat en stegmotorstyrd bländare kallad P-Iris som ökar bildkvaliteten.
Ekonomi: Växte med 27 procent i fjol till 2,9 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 415 miljoner kronor. Företaget har ambitionen att växa med 25–30 procent per år.
Elektroniktidningen intervjuade Axis grundare Martin Gren i april (länk)

Cobolt
Startår: 2000.
Ort: Solna.
Anställda: 23.
Verksamhet: Diodpumpade kristallasrarna som används för att ersätta gaslasrar ibland annat mätinstrument för biomedicinska tillämpningar. Har eget renrum för produktionen.
Ekonomi: Omsatte 32,5 miljoner kronor 2010.
Ursprung: KTH och Acreo.

Ericsson
Startår: 1876.
Ort:Hudiksvall, Kista, Mölndal.
Anställda: ca 20 000 i Sverige.
Verksamhet: Ericsson producerar optisk fiber i Hudiksvall och har en del optoutveckling i såväl Kista som Mölndal.

Exfo (fd Picosolve)
Startår: 2004.
Ort: Göteborg.
Anställda: 4.
Verksamhet: Optiska oscilloskop med en bandbredd på över 500 GHz. Den senaste produkten kan mäta både amplitud och fas men då minskar bandbredden till 70 GHz.
Ekonomi: Köptes av kanadensiska Exfo i februari 2009. Utvecklings- och forskningsverksamhet finns kvar i Göteborg.
Ursprung: Chalmers.
Elektroniktidningen skrev om Picosolve redan 2007 (länk)

Flir
Startår: 1987.
Ort: Danderyd.
Anställda: 400.
Verksamhet: Utvecklar värme­kameror (IR) för allt från mili­tärens extrema krav till enkla modeller som kan användas för att leta värmeläckor hemma hos dig. Företaget har egen tillverkning av germaniumlinser, som släpper igenom IR-strålning.
Ekonomi: Har omsatt runt 1,7 miljarder kronor de senaste åren med en vinst på en halv miljard.
Ursprung: Rötterna går tillbaka till 1959 och Aga. Blev sedermera Agema som köptes av amerikanska Flir 1987.

Limab
Startår: 1979.
Ort: Göteborg.
Anställda: 21.
Verksamhet: Tillverkar, monterar och kalibrerar optiska mätinstrument för mätning av längd och tjocklek. Kunder är stålverk, sågverk, bygg- och anläggningsindustrin.
Ekonomi: Stabil. Omsatte 31,2 Mkr ifjol, med liten vinst.

Micronic Mydata
Startår: 1989.
Ort: Täby.
Anställda: 558.
Verksamhet: Ytmonteringsmaskiner för elektronikproduktion och laserritare för tillverkning av fotomasker till bildskärmar och halvledare. Företaget har en fysik/optikgrupp med cirka tio personer som arbetar med laser och optik. Företaget designar egna optiksystem men köper alla komponenter och vissa delsystem. Monteringen sker i det egna renrummet.Ekonomi: Omsatte totalt 1288 miljoner kronor i fjol varav 673 miljoner på laserritare.Ursprung: Grundat 1989.
Företagets vd Peter Uddfors intervjuades i Elektroniktidningen i maj 2010 (länk)

Midsummer
Startår: 2004.
Ort: Järfälla.
Anställda: 20.
Verksamhet: Gör tunnfilmssolceller av typen CIGS (koppar-indium-gallium-selen), och högt automatiserad produktionsutrustning för dessa. Till skillnad mot konventionella kiselbaserade solceller som tillverkas i halvledarliknande processer görs CIGS-solcellerna i en tryckprocess. Midsummer trycker – sputtrar – åttkantiga moduler på rostfritt stål, vilket gör modulerna snudd på oförstörbara. Varje maskin kan producera 360 celler per timme.
Ekonomi: Omsatte 11,9 Mkr i fjol, 2,8 Mkr i vinst. Har tidigare fått 3,8 Mkr från Vinnova.
Ursprung: Produktionsmaskiner för cd- och dvd-skivor.
Midsummer invigde häromveckan Sveriges första fabrik för produktion av solceller (länk).

Optonova
Startår: 2000.
Ort: Solna.
Anställda: 16.
Verksamhet: Automatiska avsyningssystem till möbel-, verkstads- och förpacknings­industrin. Tar även konsult­uppdrag inom området.
Ekonomi: Har omsatt runt 19 miljoner kronor de senaste två åren med en mindre förlust.

Perimed
Startår: 1981
Ort: Järfälla
Anställda: 63
Verksamhet: Gör instrument för diagnos av mikrocirkulation, baserade på optiska mätmetoder.
Ekonomi: Omsatte drygt 61 Mkr ifjol och gick med liten förlust efter flera år med god vinst.

Proximion
Startår: 1998/2003/2008.
Ort: Kista.
Anställda: 52.
Verksamhet: Kassakon är ett tio meter långt fibergitter som kompenserar för den dispersion som finns i stamnätens fiber. Företaget säljer även övervakningsinstrument baserade på fibergitter.
Ekonomi: Snabb tillväxt efter konkurs och rekonstruktion De senaste åren har omsättningen fördubblats varje år för att år 2010 landa på 92 miljoner kronor.
Ursprung: Acreo.

Sitek
Startår: 1976.
Ort: Partille.
Anställda: 9.
Verksamhet: Positionsavkännande detektorer, så kallade PSD:er, som används för beröringsfri precisionsmätning av position, rörelse och avstånd. Det senaste tillskottet är en PSD för snabb 3D-mätning av ytor och mätning av parallella, rörliga delar så som mikromekaniska balkar.
Ekonomi: Omsatte 12 miljoner kronor år 2010.
Ursprung: Chalmers.

Spectrogon
Startår: 1991.
Ort: Täby.
Anställda: 62.
Verksamhet: Optiska interferensfilter och holografiska diffraktionsgitter. Används för mätteknik och optisk kommunikation. Kontor i Storbritannien och USA.
Ekonomi: Stabil omsättning på drygt 70 Mkr se senaste åren. 5,7 Mkr i vinst i fjol. God soliditet.
Ursprung: Forskning på KTH och Aga på 60- och 70-talet, ägdes av Aga till 1991. Syster till Flir.

Syntune (inkl Svedice)
Startår: 2003.
Ort: Järfälla/Kista.
Anställda: 52.
Verksamhet: Utvecklar avstämbara lasrar med monolitiskt integrerade förstärkare för telekommunikation. Lasern klarar hela det så kallade C-bandet med 89 kanaler som är separerade med 50 GHz. Under utveckling finns en avstämbar laser som förutom förstärkare även har en monolitiskt integrerad modulator. Företaget har en egen halvledarfabrik med en indiumfosfidprocess i Järfälla, från f.d. Svedice där Syntune köpte en majoritetspost 2008. Ägs sedan maj 2009 av Ignis Photonyx som i sin tur är helägt av amerikanska Finisar.
Ekonomi: Växer snabbt och omsatte 79 miljoner kronor i fjol. Förlusten landade på 11 miljoner.
Ursprung: Efterföljare till ADC/Altitun.

Thorlabs
Startår: 1978.
Ort: Göteborg.
Anställda: 21.
Verksamhet: Gör avstämbara externkavitetslasrar för mät, test och telekom. Distribuerar även Thorlabs Inc:s sortiment.
Ekonomi: Omsatte 54,5 Mkr ifjol, 1,7 Mkr i vinst.
Ursprung: Hette förr Radians Innova, såldes till amerikanska Thorlabs 2004.

Tobii
Startår: 2001.
Ort: Danderyd.
Anställda: 300.
Verksamhet: Utvecklar system för ögonföljning/ögonstyrning för allt från persondatorer till industritillämpningar. Företaget har en grupp med specialister inom optronik som designar objektiv och sensorer liksom LED-matriser för belysning och optik. En stor del av Tobiis patentportfölj beskriver unika optroniska lösningar.
Ekonomi: Växer snabbt. Omsatte 315 miljoner kronor i fjol vilket ledde till en förlust på lite drygt 43 miljoner kronor.
Ursprung: Avknoppat från KTH.

Transmode
Startår: 2000.
Ort: Stockholm.
Anställda: cirka 250.
Verksamhet: Nätverksutrustning, byggd på WDM. Produkterna sitter i stadsnät, bredbandsnät, mobilnätens returtrafik (backhaul), videonät och nät för molntjänster. Kontor i tio länder.
Ekonomi: Börsnoterat sedan i somras. Stark tillväxt, i genomsnitt 17 procent de senaste fem åren. Omsatte 699 Mkr i fjol och gjorde en vinst på 98 Mkr.
Ursprung: Grundat av sju personer med fiberoptisk erfarenhet. Gick samman med Lumentis 2005 efter en rekonstruktion.
Elektroniktidningen intervjuade Transmodes teknikchef Mohamad Ferej 2008 (länk)

Tyco Electronics
Startår: TE Connectivity köpte optoverksamheten inom ­Zarlink Semiconductor AB i maj 2010. Verksamheten organiseras i Tyco Electronics Svenska Holdings AB.
Ort: Järfälla.
Anställda: 56 (före uppköpet).
Ekonomi: Hela koncernen TE Connectivity omsatte förra räkenskapsåret cirka 12 miljarder dollar.
Verksamhet: Gör fiberoptisk datakommunikationsutrustning, bland annat elektrooptiska transceivrar, aktiva optiska kablar och halvledarkomponenter som laserdioder, lysdioder och detektorer. Företaget har en halvledarfabrik i Järfälla.
Ursprung: Tidigare Zarlink Semiconductor, dessförinnan Mitel, och långt tillbaka ABB Hafo/Asea Hafo. Rötterna går tillbaka till 1950-talet.
Företag som väntar på genombrott
Clincal Laserthermia Systems
Startår: 2006.
Ort: Lund.
Anställda:  -.
Verksamhet: Utvecklar metoder och produkter för att behandla tumörer genom att föra in en optisk fiber i tumören och med laser värma tumören så att den dör. Metoden ger även ett immunologiskt försvar mot metastaser och återkomst av cancer. Har behandlat 72 patienter med enligt egen uppgift lovande resultat. Företaget har två patent och säger sig vara nära att lansera produkt – fem maskiner ska produceras under första halvåret 2012.
Ekonomi: Lever på riskkapital. Omsatte 350 000 kr i fjol, 5 Mkr i förlust, 11,8 Mkr i tillgångar i slutet av 2010. Aktien är listad på Aktietorget.
Ursprung: Baserat på 15 års forskning vid universitetssjukhuset i Lund av professor Karl-Göran Tranberg.

Fiberson
Startår: 2003.
Ort: Hudiksvall.
Anställda: 5.
Verksamhet: Har utvecklat en fiberoptisk brandvarnare kallad Ulrica som reagerar snabbare än konventionella brandvarnare. Företaget sysslar dessutom med utveckling av specialfibrer, utbildning och konsulttjänster.
Ekonomi: Har omsatt lite drygt 2,5 miljoner kronor per år de senaste åren och gått med förlust.
Ursprung: Grundat av Anders Larsson, tidigare chef för affärs­området fibernät på Ericsson Network .

Fibertronix
Startår: 2010.
Ort: Hudiksvall.
Anställda: 0.
Verksamhet: Säljer specialfiber som tillverkats av Acreos optolabb i Hudiksvall. Fibrerna är både singel och multimod som förses med olika skyddande ytbeläggningar.
Ekonomi: Omsatte 1,4 miljoner kronor 2010.
Ursprung: Avknoppat från Acreo.

Flatfrog
Startår: 2007.
Ort: Lund.
Anställda: cirka 35.
Verksamhet: Gör pekskärmar som klarar över 20 samtidiga pekningar, mellan 5 och 100 tum. En 32-tumsversion med full HD ska börja säljas inom kort. Ett antal demoexemplar har tagits fram på labbet i Lund, kontrakt finns med Kortek om massproduktion. Pektekniken är optisk och bygger på att ljusets brytning ändras då föremål nuddar skärmen. Är enligt före­taget billigare och ström­snålare än annan pekteknik, och ­fungerar dessutom i solljus.
Ekonomi: Ingen försäljning ännu, gjorde en förlust på 51 Mkr i fjol och hade vid årsskiftet 98 Mkr på banken. Fick in 120 Mkr i riskkapital i januari.
Ursprung: Grundat av Ola Wassvik och Christer Fåhreus, baserat på teknik från det nedlagda danska företaget Takito.

Gigacom
Startår: 1999.
Ort: Göteborg.
Anställda: 5.
Verksamhet: Distributör av optiska komponenter och fiberprodukter som även har egen utveckling. Har tagit fram optodonet Ebosa, Expanded Beam Optical Sub Assembly, som ryms i en vanlig D-subkontakt och därmed utökar D-sub till att även klara optisk kommunikation.
Ekonomi: Omsatte 14,5 Mkr i fjol och gick med 879 tkr i förlust. En radikal ­försämring jämfört med fjolåret, då omsättningen blev 26,7 Mkr och vinsten 2,3 Mkr. Som mest omsatte bolaget omkring 50 Mkr.
Ursprung: Startat som agenturföretag. Bakom Ebosa står teknikchefen Claes Jacobsson.
Elektroniktidningen skrev om Ebosa 2009 (länk)

Glo
Startår: 2005.
Ort: Lund/Lyngby (Danmark)/San Francisco (USA).
Anställda: cirka 30.
Verksamhet: Utvecklar billiga och ljusstarka lysdioder baserade på nanopelare. Konceptet kan liknas vid en spikmatta fast med kiselskiva som bärare och så går det in miljontals nanopelare per kvadratmilli­meter. Pelaren fungerar som en pn-övergång, det vill säga en stående diod. Genom att selektera de ingående materialen i pelaren kan man styra våglängden på det emitterade ljuset. Till att börja med blir det blått ljus på 460 nm som sedan exciterar ett fosforskikt för att skapa vitt ljus. Det är samma metod som används i dagens vita lysdioder. I kiselsubstratet finns ett ledarmönster som kopplar ihop ett lämpligt antal pelare. Ovanpå pelarna tillverkas ett genomskinligt kontaktskikt och när man sedan skickar ström genom pelarna emitterar de ljus både åt sidan och uppåt.
Ekonomi: Har tagit in cirka 360 miljoner kronor.
Ursprung: Avknoppning från Lunds universitet.

IR Nova
Startår: 2003.
Ort: Kista.
Anställda: 17.
Verksamhet: Specialiserat på infraröda detektorer, så kallade Qwip-detektorer (Quantum Well Infrared Photodetector). Började med att leverera detektorer, säljer sedan tre år kompletta ir-moduler. Det senaste tillskottet är en IR-sensor som kan detektera läckor av den starka växthusgasen SF6 (svavelhexaflourid).
Ekonomi: 23 miljoner i omsättning men 3,5 miljoner i förlust.
Ursprung: Avknoppat från Acreo.

Neonode
Startår:  2000/2004/2008.
Ort: Stockholm.
Anställda: 5.
Verksamhet: Licensierar ut sin pekskärmsteknik, bland annat till Asus och Sony som använder den i sina e-böcker. Företaget har också ett samarbete med Texas Instruments. Tekniken är densamma som användes i företagets mobiltelefoner, som aldrig nådde kommersiell framgång trots mycken mediahype. Tekniken bygger på ett nät av ir-strålar i x- och y-led precis ovanför färgskärmens glas. När ett finger eller en penna trycks mot skärmen bryts strålarna, vilket upptäcks av optosensorer på motsvarande sida. Fördelen är att man slipper något lager av plast eller glas ovanpå skärmen, och därmed åstadkoms högre skärpa och kontrast, och mindre energiförluster.
Ekonomi: Omsatte 18 Mkr i fjol med en vinst på 292 000 kr.
Ursprung: Startade 2000 som tillverkare av mobiltelefoner, gick i konkurs 2008 och rekonstruerades då till dagens bolag.

Nlab Solar
Startår: 2009.
Ort: Stockholm och Uppsala.
Anställda: 20.
Verksamhet: Gör tredje generationens solceller, så kallade Grätzelceller. Utnyttjar så kallade endimensionella fotoniska kristaller, patenterade av företaget, för att öka verkningsgraden. Dessa kristaller kan också färgas för att ge olika visuella effekter. Företaget bygger upp en pilotfabrik i Stockholm som ska kunna tillverka 50 kvm solceller om dagen. Solcellerna ska sitta på fasader eller integrerade i byggnader, och även fungera vid indirekt eller diffust ljus. Målet är att en kvadratmeter solcellsfasad ska försörja en kvadratmeter kontor med elkraft.
Ekonomi: Ingen omsättning. Har fått in 17,3 Mkr i EU-stöd och 3,8 Mkr från Energimyndig­heten, samt 14 miljoner från ­investeraren Fasadglas Bäcklin.
Ursprung: Avknoppning från materialutvecklingsföretaget Nanologica, knutet till Stockholms Universitet och Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Nuiteq, Natural User
Interface Technologies
Startår: 2007.
Ort: Skellefteå.
Anställda: 6.
Verksamhet: Gör mjuk- och hårdvara för ir-baserade multipekskärmar. Säljer både egna skärmar och licensierar ut sin teknik. Har ett par prestige­kunder som 3M, NEC, Sharp, Ferrari, Lockheed Martin och Nasa. Har utsetts till ett av världens tio mest lovande startupbolag i tävlingen Innovate!2010 och var som enda svenska företag med på årets Red Herring-lista över världens 100 mest lovande teknikbolag.
Ekonomi: Omsatte 5 Mkr i fjol, gick med 1 Mkr i förlust.
Ursprung: Ett exjobb på Luleå tekniska universitet.

Samba Sensors
Startår: 1992.
Ort: Göteborg.
Anställda: 5.
Verksamhet: Blodtrycksmätare byggt på kiselsensor med en liten kavitet som ger interferens i ljus från en optisk fiber. Används i vård och medicinsk forskning. Tekniken kan användas för många typer av tryckmätning i såväl medicinska som industriella sammanhang.
Ekonomi: Omsatte 2,2 Mkr 2010 och gjorde då 5,6 Mkr i förlust. Riskkapitalbolaget Affärs­strategerna är största ägare.
Ursprung: Chalmers.

Sol Voltaics
Startår: 2008.
Ort: Lund.
Anställda: 15.
Verksamhet: Utvecklar och producerar solceller i nanoteknik. Har tagit fram en metod kallad aerotaxi för produktion av nanotrådar i gasmiljö. Varje nanotråd utgör en solcell. Har ett flertal patent. Deltar som enda kommersiella företag i ett solcellsprojekt inom EU:s sjunde ramprogram. Räknar med ytterligare 1–2 år till kommersiellt genombrott.
Ekonomi: Lever på riskkapital. Omsatte 2,9 Mkr i fjol, förlust på 8,2 Mkr, hade 15,6 Mkr i tillgångar vid nyår. Tog in 40 Mkr i riskkapital i somras, bland annat från Industrifonden och från familjen Wallenberg. Fick 7,7 Mkr av Vinnova 2008.
Ursprung: Avknoppning från nanometerkonsortiet vid Lunds universitet, grundat på professor Lars Samuelsons forskning. Syster till Glo.
Bubblare
Ecosparc
Startår: 2009.
Ort: Norrköping.
Anställda: 2.
Verksamhet: Utvecklar lysdioder baserade på nanoteknik. Lysdioden kan liknas vid en lysande spikmatta i nanoskala. Tillverkningsprocessen är billig och dioden som baseras på zinkoxid ger ett varmvitt ljus utan det extra fosforskikt som dagens lysdioder kräver. Ska ha prototyper framme inom två till tre år.
Ekonomi: Tog in 2 miljoner i augusti 2011.
Ursprung: Avknoppning från Linköpings universitet.

Faun
Startår: 2004.
Ort: Stockholm.
Anställda: 1.
Verksamhet:
Tillämpningsspecifika okylda infraröda bildmatriser. Har en egen bolometer (chips för mätning av temperaturstrålning). Egenutvecklad SOIC-teknik som gör att mems kan produceras i vanliga CMOS-processer.
Ekonomi: Lever på riskkapital. Omsatte 70 000 kr ifjol.
Ursprung: KTH-avknoppning.

Optium
Startår: 2011.
Ort: Göteborg.
Anställda: -.
Verksamhet: Utvecklar ett energieffektivt optiskt modulationsformat som till låg kostnad ska öka datatakten i optiska nät. Tekniken kommer bäst till sin rätt på avstånd under 5 km. Samarbetar med Zipper, se detta bolag.
Ekonomi: Nystartat.
Ursprung: Avknoppning från Chalmers, ingår i inkubatorn Chalmers Innovation.

Orthocone
Startår: 2009.
Ort: Göteborg.
Anställda: 3.
Verksamhet: utvecklar en ny typ av teknik för LCD-skärmar kallad Orthoconic AntiFerroelectric Liquid Crystals (OAFLC). Tekniken har potential att ge en bildväxlingshastighet under 100 µs – 100 gånger snabbare än dagens skärmar. OAFLC ger dessutom automatiskt bra kontrast där mörka delar är perfekt mörka medan ljusa partier blir intensivt ljusa. Dessutom behövs ingen kompensation för ökande betraktningsvinkel.
Ekonomi: Tog in 2,5 miljoner kronor i juli 2011.
Ursprung: Avknoppat från MC2-labbet på Chalmers.

Raybium
Startår: 2010.
Ort: Sundsvall.
Anställda: 0.
Verksamhet: Ytterbiumdopade (Yd) fibrer för högeffekts fiber­lasrar med en våglängd på 1030-1100 nm. En andra modell för våglängder mellan 975 och 1010 nm är under utveckling.
Ekonomi: Inga intäkter
Ursprung: Mittuniversitetet  i Sundsvall och  Acreo Fiberlab i Hudiksvall.
Zipper
Multiplex
Startår: 2011.
Ort: Göteborg.
Anställda: -.
Verksamhet: Utvecklar en multiplexeringsmetod för optiska fibernät som gör att flera signaler kan skickas samtidigt på en och samma kanal. Grundtanken är att utnyttja ljusvågens polarisation i signalerna. Har sökt patent på sin teknik, som är tänkt för avstånd från 5 km upp till interkontinentala fibrer. Samarbetar med Optium, se detta bolag.
Ekonomi: Nystartat.
Ursprung: Avknoppning från Chalmers, ingår i inkubatorn Chalmers Innovation.
UR LEKEN
Albax
Startår: 2003.
Ort: Göteborg.
Avknoppning från forskningsinstitutet Imego som gjorde optodetektor för datakommunikation. Nedlagt.

Comlase
Startår: 2001.
Ort: Stockholm.
Gjorde okyld pumplaser för optisk kommunikation, pengarna tog slut 2002. Försökte igen som underleverantör av ytbehandling, och sedan åter som lasertillverkare. Konkurs 2006.

Future Instruments
Startår: 1999.
Ort: Bromma.
Avknoppning från Ericsson Network Technologies i Hudiksvall som gick i konkurs 2007.

IR Vision
Startår: 1999.
Ort: Uppsala.
Gjorde infrarödlänkar, men den verksamheten har flyttat till Asien.

Northern
Lighting Systems

Startår: 2004.
Ort: Göteborg.
Gjorde ZnO-lysdioder i nanoteknik utifrån forskning på Chalmers och Göteborgs universitet. Nedlagt.

Photonic Sensing
Startår: 2004.
Ort: Kista.
Gjorde fiberoptiska sensorer för mätning av narkosgaser inom sjukvården. Nedlagt.

Phoxtal
Startår: 2002.
Ort: Kista.
Gjorde diplexor som sänder och tar emot på samma fiber, grundat kring forskning på KTH. Ett holdingbolag förvaltar prototyperna och IP-rättigheterna. Ingen omsättning. 

Wavium
Startår: 2000.
Ort: Stockholm.
Gjorde kompakta optiska korskopplare. Nedlagt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)