JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbt växande intresse för USB-instrument
ImageBara under juli lanserades åtminstone tio nya USB-instrument och under året har de flesta tillverkare kommit med helt nya eller förbättrade modeller. Ökningen är naturlig med tanke på att alla datorer idag utrustas med USB-portar.
 – Våra första USB-produkter släpptes redan 1998. Då var det frågan om ett oscilloskop med 20 MSa/s, en multimeter, ett instrument för temperaturmätningar, en datainsamlingsmodul med 100 kSa/s och en digital I/O-modul. De hade alla sina motsvarigheter i produkter för PCI-bussen så steget var inte så stort, säger Jaakko Kerola på National Instruments.

Men det var först när version 2.0 av USB-bussen fått större spridning som utvecklingen tog fart och under året har utbudet vuxit snabbt. Många av instrumenten är enkla datainsamlingsenheter men det finns modeller som klarar upp till 800 kSa/s med 12 bitar i AD-omvandlaren. Prisspannet är också stort. De enkla instrumenten kostar någon tusenlapp men det finns också instrument för över 40 000 kronor.

Priskänsliga kunder
– Det är ofta småföretag och högskolor med tajta budgetar som köper produkterna men även stora företag som inser fördelarna. Ska du jobba på fältet vill du inte släpa med dig ett oscilloskop eller en datalogger, säger Anders Berglund på Lanzo som säljer bland annat Pico och Datataker.

Han får medhåll av Glenn Abrahamsson på Saven Hitech:
– Det är en väldigt blandad skara som köper de här produkterna. Det är allt från högskolor till utvecklingsavdelningar på företag. Det nya oscilloskopet från Elan i form av en USB-sticka har gett bra respons från bilverkstäder som vill göra enkla tester.
Instrumentet kostar 3 600 kronor och till det kommer en prob som kostar från 500 kronor och uppåt.

– Vi har också sålt en del USB-produkter till OEM-tillverkare. Det är bland annat ett företag som gör maskiner till den kemiska processindustrin. Genom att använda vår USB-modul slipper de utveckla en egen datainsamlingsenhet, säger Kristoffer Hermansson på Keithley.

Han framhåller också att USB-instrumenten inte har samma höga noggrannhet som företagets andra produkter där det handlar om att mäta nanovolt eller picoampere.

– Den största anledningen att vi tog fram USB-instrumenten var att vi såg att PCI-bussen är på väg att försvinna och att vi hade en marknad där som vi inte ville släppa.

Till skillnad mot PCI-bussen behöver man inte heller öppna och konfigurera datorn för att stoppa in ett nytt kort. Det är bara att plugga in eller dra ur USB-modulen medan datorn är igång.

Image
Kontakten kan lossna
Enkelheten är samtidigt en liten nackdel eftersom USB-kontakten inte har någon mekanisk låsning, som PCI- eller PCMCIA-kontakterna har. Det kan leda till att man av misstag drar ur sladden mellan datorn och USB-instrumentet om man är oförsiktig. Å andra sidan slipper man de störningar som finns inne i datorn och som kan fortplanta sig till instickskorten:

– Ofta får man in en 50 Hz-komponent när laddaren går på. Det elimineras med USB-instrument eftersom AD-omvandlaren ligger utanför datorn, säger Glenn Abrahamsson.

En annan sak att tänka på är att USB-bussen inte är avsedd för instrumentstyrning:
– Den stöder till exempel triggning lagom dåligt och latenserna (fördröjningarna) lär vara längre än för andra bussar, säger Jaakko Kerola.

Dessutom blir operativsystemet för de flesta någon variant av Windows vilket inte direkt lämpar sig för hårda realtidstillämpningar.
Många av instrumenten får sin strömförsörjning direkt från USB-bussen. Enligt specifikationen ska den garanterat leverera 100 mA vid 5 V. Behöver man mer måste det lösas på något annat sätt.

– En del av våra produkter har inbyggt batteri som laddas när datorn är ansluten till elnätet, säger Glenn Abrahamsson.

Alla instrument levereras med någon form av programvara som gör att mätvärdena direkt kan visas på datorns skärm och att mätvärdena kan sparas till en fil. För den som vill göra mer avancerad databehandling eller integrera USB-instrumenten i större system har de flesta instrument även drivrutiner för programpaket som Labview eller Dasylab.

Så med ett pris på några tusenlappar och uppåt är det inte konstigt att USB-instrumenten blir allt populärare.

 
Upp till 480 Mbit/s

Med övergången från USB 1.1 till USB 2.0 är bandbredden på bussen inte längre en lika avgörande begränsning för prestanda som tidigare. Version 2.0 ökade den maximala datahastigheten till 480 Mbit/s, även kallad ”high speed”. Men 2.0 stödjer också den tidigare hastigheten 12 Mbit/s, även kallad ”full speed” och det finns en tredje och lägre datahastighet på 1,5 Mbit/s.

USB-bussen är specificerad för avstånd upp till fem meter men genom att seriekoppla USB-hubbar går det att öka avståndet till 25 meter.

Man kan också behöva en hub om instrumentet drar mer än de 100 mA som USB-bussen garanterat levererar. Alternativet är att ha en separat spänningsmatning till instrumentet.

 


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)