JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avlyssnar utan att tjuvlyssna

Avlyssnar utan att tjuvlyssna

Det har aldrig varit så lätt att starta ett hårdvarubolag som idag. Förklaringen stavas enkortsdatorer, 3D-skrivare, Kickstarter och Shenzhen i ohelig allians. Ett paradexem­pel är Point, ett larm som utvecklats av Malmöbaserade Form Devices och som lyssnar och rapporterar om något låter misstänkt i ditt hem.
– Jag såg att internet of things var på gång och spånade lite olika idéer.

Det säger Nils Mattisson som arbetat i Apples ”Exploratory Design Group” där man tog fram koncept och tidiga prototyper av nya idéer. Han började som praktikant år 2006 och var kvar fram till sommaren 2013 när han hoppade av för att förverkliga egna idéer.

Det han fastnade för var en Internetuppkopplad brandvarnare. För att få fart på utvecklingen flyttade han hösten 2013 till Barcelona och Betahaus, en tyskdriven inkubator med kontor i en handfull Europeiska städer.

Efter att ha presenterat en enkel prototyp i Berlin våren 2014 blev han antagen av inkubatorn Hax i San Francisco i juli 2014. Hax, eller Haxlr8r som det fullständiga namnet lyder, tar in tio företag åt gången och erbjuder pengar plus konsulttid i utbyte mot en viss procent av bolaget. Pengarna gjorde det möjligt Nils Mattisson att ta in ytterligare tre personer i projektet för att ta fram en mer produktionsfärdig prototyp med målet att köra en Kickstarterkampanj.

Hax är en typ av inkubator som inte finns i Sverige och knappast ens i Europa.

– Det finns många inkubatorer som kan affärsplaner och juridik men inte många som har kunskapen om hur man faktiskt bygger saker, det är mycket svårare att googla sig till.

Det här är lite av ett moment 22 för hårdvaruprojekt. För utan en fungerande prototyp är det svårt att få riskkapital och utan pengar är det svårt att ta fram en prototyp.

I Hax koncept ingår också att man ska kunna tillverka den hårdvara som utvecklas, inkubatorn har därför ett kontor i Shenzhen med inarbetade kontakter hos kinesiska tillverkare.

– Det ger en genväg in i ekosystemet men det är inte så svårt som många tror att göra det på egen hand. Har man bara sex månader på sig så är det möjligt.

Den som antas av Hax gör delar av utvecklingsarbetet i Shenzhen där återkopplingen är mycket snabb från det att du konstruerat något tills du får tillbaka några exemplar och kan se om det fungerar som tänkt eller om något behöver ändras.

– Har man bara något att visa upp släpps man in i fabrikerna. Det finns fabriker som har kapacitet över och kineserna är väldigt hungriga på att få mer affärer.

Här handlar det inte om jätteföretag som Foxconn utan fabriker med några hundra anställda som vill växa men saknar den fingertoppskänsla som behövs för att veta vad som säljer.

Det finns en utbredd uppfattning om att kineserna kopierar idéer rätt av, stämmer det?

– Man ska inte vara naiv. Är det en ren hårdvarugrej, även om det är elektronik, ska man räkna med att det kommer att kopieras. För oss är den stora delen algoritmer och så finns det en komponent som ligger i molnet, den är svårare att komma åt.

Maskerad till brandlarm
Point kan bäst beskrivas som en smart husvakt. Den lyssnar till ljuden i ditt hem, känner vad som pågår och meddelar dig om något är onormalt. I motsats till dagens hemlarm med kameror skapar den inga integritetsproblem och ingen kan tjuvtitta på dig om den skulle hackas.

Point kan lätt misstas för ett brandlarm, den är vit, rund och inte större än en handflata. Men förutom att upptäcka rök, mäta temperatur och luftfuktighet kan Point betydligt mer. Den lyssnar till ljuden i ditt hem och analyserar dem. Slår någon söder ett fönster kan den börja tjuta, eller så kan du få ett SMS.

Är den föräldrafria festen för högljudd? Då kan Point börja blinka med gult ljus som en uppmaning att skruva ner volymen.

Kanske skäller hunden oavbrutet när du är borta? Dags att köpa antiskallhalsband.

Möjligheterna att analysera ljuden är många, det här är bara några tänkbara exempel på vad Point skulle kunna användas till.

Precis som med brandlarm behövs det mer än en enda larmdosa om du har ett lite större hem. Kanske en i köket, en i hallen och en i vardagsrummet.

Point kopplas upp via wifi och du ser alla loggar och larm i en app i smartmobilen. Via appen går det också att ställa in responsen på olika typer av larm.
När Nils och de andra tre varit på plats i Shenzhen en tid lanserade Nest (som ägs av Google) en Internetuppkopplad brandvarnare, så det vara bara att tänka om.

– Det var då som Point växte fram.

Point ser ut som ett litet brandlarm men lyssnar på ljuden och analyserar dem för att fortlöpande rapportera resultaten till en app i din smartmobil. Du får själv bestämma vad som ska hända om något onormalt inträffar. Mer om Point i rutan bredvid.

Inkubatortiden avslutade med en presentation i San Francisco för investerare och teknikmedia, bland annat uppmärksammade CNN och Techcrunch larmet.

Redan från början hade man också planerat för en Kickstarterkampanj som fick god draghjälp av genomslaget i media. 2005 personer förband sig köpa 3 000 larm vilket inbringade 238 366 dollar mot begärda 50 000 på Kickstarter.

Just nu är två personer i Kina för att dra igång produktionen. Det behöver göras en del mindre ändringar, som att byta ut mikro­fonmatrisen för att få bättre frekvensomfång liksom komponenter som inte går att få tag på innan den första omgången med hundra exemplar tillverkas framåt april.

Parallellt med finslipningen av hårdvaran i Kina sker en fortlöpande utveckling i Malmö av mjukvaran. Där har företaget hjälp av de synpunkter som kommer in från de första pilotanvändarna.

Någon gång i juni, juli är det dags att trycka på knappen för de 3 000 förhandsbeställda exemplaren och sedan kommer produktionen att skalas upp under hösten. Försäljningen ska inledningsvis skötas i egen regi, troligen skeppas larmen från Hong Kong.

Den som missade Kickstarterkampanjen kan gå in på hemsidan och beställa ett larm för 99 dollar.

Men det är inte bara privatpersoner som är intresserade. Ett kanadensiskt förtag som hyr ut kontorsrum per timme vill veta vad hyresgästerna har för sig utan att för den sakens skull sätta upp kameror.

Ett perfekt uppdrag för Point.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)