JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Egen asic snålare än standardprodukt
Allt fler små och medelstora företag vill ha trådlös kommunikation i sina produkter. I Säffle skräddarsyr Shortlink trådlös radiokommunikation.
- För några år sedan hade kanske en tredjedel av de produkter som vi konstruerar elektronik för inbyggd trådlös kommunikation. Idag är det två tredjedelar, säger Marcus Movér, utvecklingsansvarig på Shortlink.

Ursprungligen var Shortlink ett radiokoncept ägt av Elektronikhuset i Säffle. Företaget drev ett projekt, kallat just Shortlink, tillsammans med Ericsson Mobile Communication i Lund, som ville utveckla trådlös kommunikation till headset.

- Ericssons intresse fångades av den mycket låga strömförbrukningen som Shortlink-konceptet erbjöd, säger Hans-Erik Backram, vd på Shortlink.

Allt för generella
När Ericsson sedan valde att satsa på Bluetooth arbetade Elektronikhuset vidare med Shortlink på egen hand. Sedan dess har ett flertal standarder för kommunikation med hög datahastighet på kort avstånd växt fram.

- I många fall är standarder som Bluetooth eller Zigbee helt rätt, men de är gjorda för att vara generella och måste täcka in många olika driftfall. Det kräver att hårdvaran är kraftfull, vilket ofta drar mer ström än nödvändigt, säger Hans-Erik Backram.

För fyra år sedan bytte Elektronikhuset i Säffle helt sonika namn till Shortlink. Namnet passar bättre in på verksamheten, hette det. De flesta som vänder sig till Shortlink idag har också behov av en radiolösning. Vanligtvis med speciella krav på räckvidd och strömförbrukning i kombination med något annat, exempelvis liten storlek.

- Vi kan specialsy vårt kommunikationsprotokoll för varje enskild applikation och vi har kunskap om att optimera både hård- och mjukvara. Därmed kan vi ta fram lösningar som har över tio, ibland uppåt hundra gånger lägre strömförbrukning än då standardprotokoll används, säger Marcus Movér.

Egenutvecklade radiomoduler
En av Shortlinks specialiteter är just asic i form av analoga och digitala system på kisel. Både diskreta och integrerade lösningar står på agendan.

- På senare tid har vi också utvecklat radiomoduler i standardformat. Vi har haft dem en tid men i höstas började vi aktivt marknadsföra dem, säger Hans-Erik Backram.

Sedan lanseringen har standardmodulerna sugits upp i sju olika projekt. Det handlar om små kompakta hårdvaruplattformar med inbyggda protokoll som är billiga, men ändå har hög prestanda. De lämpar sig bäst för kommunikation mellan två punkter eller från en punkt till flera.

Mestadels rör det sig om tillämpningar med ganska enkla funktioner med låg datahastighet. Det kan vara fjärrkontrollfunktioner med på/av-funktion, lösningar där mätvärden ska läsas av eller olika former av sensornät. Att göra lösningar med en räckvidd på flera kilometer är inget problem, men då minskar förstås datahastigheten ytterligare

Asic även för små volymer
Framöver kommer ytterligare moduler i standardformat med nya funktioner. Standardmodulerna kan även anpassas efter speciella behov, både genom att programvaran och hårdvaran ändras. De kan exempelvis anpassas till frekvensband utanför de standardiserade ISM-banden. Likaså går det att integrera kundspecifikelektronik och anpassa kretskortets utformning.

- Fast om man har speciella krav på prestanda kan det vara lönsamt att skräddarsy en rf-asic även om det bara handlar om några tiotusentals exemplar. Man kan ofta använda äldre halvledarprocesser, då behöver tröskeln till en skräddarsydd asic-lösning inte vara så hög, säger Marcus Movér.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)