JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei får ytterligare 90 dagar

Det amerikanska handelsdepartementet har förlängt fristen för Huawei en tredje gång med ytterligare 90 dagar. Det innebär dock inte att det är fritt fram för amerikanska företag att göra affärer med den kinesiska telekomjätten.

Det var i mitten av maj som Huawei och dess dotterbolag hamnade på listan över företag som utgör en säkerhetsrisk för USA och därmed inte får köpa amerikansk teknik, inklusive elektronikkomponenter och mjukvara.

En vecka senare lyfte det amerikanska handelsdepartementet sanktionerna för teknik till befintliga produkter för att berörda företag skulle få tid på sig att hitta alternativ. I första omgången handlade det om 90 dagar vilket i augusti förlängdes med ytterligare 90 dagar. Nu blir det en tredje förlängning.

Precis som senast motiveras den med att den amerikanska landsbygden skulle kunna bli utan bredband och telefoni om det blev förbjudet för amerikanska telekomoperatörer att handla från Huawei (länk).

Däremot innebär förlängningen ingen generell rätt för Huawei att köpa amerikansk teknik. Det amerikanska handelsdepartementet har fortfarande inte beviljat några sådana licenser trots att det ska ha inkommit över 200 ansökningar från amerikanska företag.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)