JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 oktober 2019 VECKA 43

SAS och Airbus planerar för flygplan som drivs av elektricitet. Enligt SAS är det första gången som ett flygbolag och en flygplanstillverkare tillsammans startar ett projekt med mål att införa elflyg för storskaligt, kommersiellt bruk.

– Vi är stolta över vårt ambitiösa hållbarhetsarbete och gläds nu åt att Airbus valt SAS som samarbetspartner för detta framtidsprojekt. Om det här blir verklighet kommer det att revolutionera flygets utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd på SAS, i ett pressmeddelande

Det handlar om ett gemensamt forskningsprojekt inom vilket SAS och Airbus ska ta reda på hur väl anpassad branschen är för introduktionen av el- och hybridflyg. Likaså ska företagen undersöka hur väl rustade flygplatserna är, och vad som behövs för att klara framtidens flyg.

Inom projektet ingår även att engagera aktörer inom elförsörjning med förnybar energi, för att säkerställa nollutsläpp när det gäller växthusgaser.

– Vi vill förstå och studera hur de här hybrid- och elflygen kommer användas, hur de ska laddas på flygplatser, hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna och hur vi kan säkerställa att det kommer grön el till flygplatserna, säger Glenn Llewellyn, chef för elektrifierat flyg på Airbus, till Dagens Nyheter.

SAS har som mål att minska utsläppen till år 2030 med 25 procent genom att modernisera sin flygflotta och öka användningen av biobränslen. Förhoppningen är att tekniken sprungen ur det aktuella projektet ska kunnas användas i kommersiella plan för över hundra passagerare år 2030.

– Det är mycket glädjande för Airbus att SAS vill bidra med sin djupa kunskap och är med på resan att skapa framtidens flyg inom el- och hybridteknologi, säger Grazia Vittadini, Airbus Chief Technology Officer på Airbus, i pressmeddelandet.

Airbus nämner inte hur mycket pengar som företaget planerar att investeras i detta.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)