JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU överväger porta Huawei

Förslaget är ännu i sin linda men nyhetsbyrån Reuters har talat med fyra högre tjänstemän i EU-administrationen som hävdar att det pågår arbete för att skärpa säkerhetskraven för de kommande 5G-näten. Ett resultat kan bli att Huawei och andra kinesiska företag stängs ute.

Hittills har det inte presenterats några bevis för att Huawei, ZTE eller andra kinesiska telekomtillverkare planterat bakdörrar eller spionerar för den kinesiska statens rräkning men det faktum att det finns en kinesisk lag som gör dem och alla kinesiska medborgare skyldiga att göra det, räcker långt som motiv för att allt fler länder och operatörer börjat fundera på säkerhetsriskerna.

Hur EU skulle implementera ett förbud är inte klart. Enligt Reuters är en möjlig väg att EU-kommissionen kan inkludera telekomutrustning i den cybersäkerhetslag som antogs 2016. Det finns också andra vägar. I vilket fall kan processen ta ett år eller mer (länk).

Reuters påpekar att ett beslut att porta kinesiska leverantörer riskerar att försena och fördyra utbyggnaden av 5G i Europa
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)