JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vodafone pausar Huawei i core-näten

Den brittiska mobiloperatören Vodafone stoppar inköp och installation av utrustning från Huawei i sina core-nät, rapporterar Financial Times.

– Vi har beslutat att pausa Huawei i vårt core-nät medan vi diskuterar med olika myndigheter, regeringar och Huawei, säger företagets vd Nick Read.

Företaget använder utrustning från Huawei i Spanien och på andra mindre marknader.

Beslutet påverkar inte radionätet och inget sägs om vad som krävs för ett nytt beslut.

Konkurrenten BT har gått steget längre genom att fatta beslut om att byta ut utrustning från Huawei i core-nätet. Det handlar om de delar av LTE-nätet som BT fick med i köpet av konkurrenten EE år 2015.

Även BT kommer dock att fortsätta använda utrustning från Huawei i radionätet.

Att operatörerna är försiktigare med core-delen av näten än med radiodelen hänger samman med virtualiseringen, att näten blir mjukvarustyrda.

Infrastrukturen i mobilnäten liknar allt mer datacenter med generell hårdvara där man aktiverar funktioner via mjukvara och exekverar kundapplikationer. Idag är radionätet och det bakomliggande core-nätet fysiskt separerade och dessutom körs core-nätet huvudsakligen på specialutvecklad hårdvara.

Övergången till virtualiserade nät startade redan för fyra, fem år sedan men kommer att accelerera i takt med att 5G byggs ut.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)