JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Se Everdrones drönare pilottestas

Göteborgsföretaget Everdrone har nu ett stabilt system framme redo för pilottestning av drönare som navigerar utan GPS. Här kan du se videofilmer på hur det fungerar.

Flygning parallellt med dataflöde från drönaren.

De olika funktionerna i systemet

Resan för drönarföretaget Everdrone har gått fort. Företaget startade i maj förra året, med säker navigering utan GPS som specialitet.

För precis ett år sedan flyttade det in i gamla Säve flygplats utanför Göteborg, där det byggt en 400 kvm och 10 meter hög testanläggning för autonom flygning.

Elektroniktidningen skrev om företaget när det var inbjudet att visa upp hur det går att starta, navigera och landa en drönare säkert utan GPS inför nyhetsproducenten BBC. Testet skedde i afrikanska Malawi (länk).

– Sedan dess har systemet stabiliserats, förfinats och testats en hel del. Inte minst genom att vi uppgraderat till senaste generationens sensorer från Intel, säger Mats Sällström, vd på Everdrone till Elektroniktidningen.

Annars är grundfunktionerna i allt väsentligt de samma som tidigare.

Med sex kameraenheter i en ring kan drönaren se 360 grader i horisontalled.

Systemet nyttjar sju kameraenheter, Intel Realsense, som var och en består av två ir-kameror. Med hjälp av stereobildsteknik kan drönaren uppfatta världen i tre dimensioner.

Varje kamerenhet har också en RGB-kamera som i kombination med den egenutvecklade mjukvaran låter drönaren navigera genom att spåra punkter på marken under drönaren. Sex av kameraenheterna sitter i en ring så att drönaren kan se 360 grader i horisontalled, medan en sjunde är riktad nedåt.

En omborddator bearbetar mer än 5 Gbyte sensordata per minut och skapar på så vis en detaljerad 3D-modell av drönarens omgivning i realtid.

GPS, gyron och accelerometrar är standardkomponenter på en drönare, men med Everdrones system möjliggörs flygning på platser där man av olika skäl inte kan förlita sig på GPS, exempelvis inomhus eller i tät bebyggelse.

Under det närmaste året ska Everdrone genomföra mer avancerad testning under realistiska former tillsammans med Räddningstjänsten i Storgöteborg och Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)