JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Billiga effektiva solceller i plast, sensorer med grafen och mjuk elektronik är exempel på materialforskning som kommer att presenteras under den internationell konferensen AFM2018, som pågår den 22 och 23 augusti. Platsen är Vildmarkshotellet i Kolmården.

Numera kan material byggas på atomnivå och förses med en mängd skräddarsydda egenskaper. Det bäddar för användningsområden som inte tidigare varit möjliga.

Som exempel kan man ta solceller i billig plast som kan placerade på ett fönster och därmed bidra till att reglera temperaturen i rummet, eller mjuk elektronik som kan kopplas till nervsystemet och förhindra smärtimpulser. Grafen hör också hit. Det tvådimensionella materialet fungerar i superkänsliga sensorer, medan fluorescerande material kan vara till hjälp för att lokalisera infektioner.

Under konferensen AFM2018 kommer forskning liknande den ovan nämnda att presenteras av forskare vid Linköpings universitet, men även inbjudna talare från Chalmers och Uppsala universitet liksom från universitet i Tyskland, Schweiz och Kina.

Konferensen arrangeras av forskare inom den strategiska forskningssatsningen Avancerade funktionella material, AFM, vid Linköpings universitet.

Här kan du läsa mer om konferensen (länk).


 


.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)