JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordinvestering i app-taxi

En miljard dollar investerar Toyota i den sydöstasiatiska app-transporttjänsten Grab. Det är den största investering som en biltillverkare gjort i ett transporttjänstföretag.

Det är inte första gången som Toyota investerar i Grab, men  den här gången ger pengarna en plats i styrelsen.

Dessutom ska de två samarbeta om att ta fram nya tjänster baserade på data som ska spelas in på ett urval av fordon i Grabs flotta. Tjänsterna bygger på Toyotas plattform MSPF (Toyota mobility service platform) och inkluderar prediktivt underhåll och användarbaserade försäkringar. De två hoppas kunna sänka reparationskostnaderna och hålla bilarna mer i trafik.

Investeringen ska också användas till att skala upp Grabs matleveranstjänst och sprida dess betaltjänst till fler länder.

Enligt Jan Hellåker, programchef på innovationsprogrammet Drive Sweden är denna investering – och motsvarande investeringar från andra biltillverkare – ett tecken på att de oroar sig för att app-taxi är ett hot mot privatbilsägande. 

– För att förbereda sig för en minskning i bilägande i framtiden, har flera biltillverkare gjort investeringar i olika mobilitetstjänster och denna investering indikerar att trenden att investera i mobilitetstjänster fortfarande är stark. 

Han påpekar dessutom att Toyota får möjlighet att experimentera med sina självkörande bilar i Grab.

Grab levererar sex miljoner resor om dagen. Appen har laddats ner 100 miljoner gånger.

Företaget är baserat i Singapore och har verksamhet i Malaysia, Indonesien, Filippinerna, Vietnam, Thailand, Myanmar och Kambodja. Amerikanska apptaxitjänsten Uber sålde sin verksamhet i Sydöstasien till Grab i mars.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)