JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Hälta hos hästar är som regel svårt att upptäcka samtidigt som tidig identifiering kan vara avgörande för att sätta in rätt behandling. Ett nytt forskningsprojekt i Norrköping ska med hjälp av tryckta kraftsensorer försöka upptäcka och förebygga den här typen av skador.

Projektet är en fortsättning på Sandra Pantzares och Elin Wollerts examensarbete ”Wireless horse sensor system” som gjorts på forskningsinstitutet Rise Acreo inom tryckt elektronik.

De två studenterna har tagit fram tunna, formbara sensorer som placeras mellan hästens hov och sko. Därmed blir det möjligt att upptäcka små förändringar i hästens rörelsemönster. Om en häst rör sig annorlunda än den vanligtvis gör kan det vara ett tidigt tecken på en uppkommen skada.

Ett av syftena med projektet är att visa hur man kan kombinera intresset för hästar och ridsport med teknik och forskning. Genom att engagera elever från Realgymnasiet (som har såväl häst, djurvård och teknik som inriktningar i sina utbildningar) i utvecklingsarbetet tillsammans med LiU, Campus Norrköping, är förhoppningen att fler tjejer ska söka sig till tekniska utbildningar. 

Projektet kommer att drivas vid utvecklingsmiljön för tryckt elektronik, Printed Electronics Arena Manufacturing, i Norrköping och pågår mellan 13 augusti 2018 och 1 juli 2019. Finansieringen kommer från Norrköping kommuns forskningsråd.
 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)