JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den kinesiska telekomleverantören ZTE dömdes till ett sjuårigt förbud att köpa amerikanska komponenter i mitten av april. Nu sträcker Donald Trump ut en hand på villkor att ZTE vidtar diverse åtgärder inklusive byter ledning.

Handelskrig är ofta tveeggade vapen. ZTE uppges redan ha tappat två miljarder dollar i omsättning och varslat tusentals anställda. Samtidigt har Qualcomm, som bland annat säljer mobiltelefonkretsar till ZTE, varnat för att omsättning och resultat kommer att krympa ordentligt när företaget inte längre kan göra affärer med sin kinesiska kund. Nyhetsbyrån Reuters uppskattar att ZTE köpte amerikanska komponenter, mjukvara och annat för 2,3 miljarder dollar i fjol.

Donald Trump twittrade i söndags att han kunde upphäva handelssanktionen om ZTE bytte ledning, lovade att köpa amerikanska produkter och ta in amerikansk personal för att övervaka efterlevnaden av överenskommelsen.

Hur det här slutar är långt ifrån klart. Det finns motstånd i både senaten och kongressen mot att presidenten försöker lätta på sanktionerna mot ZTE så sista ordet är inte sagt.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)