JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

För första gången har den amerikanska telemyndigheten FCC beviljat tillstånd att sätta upp ett satellitnät i låg omloppsbana för Internettjänster. Tillståndet går till Elon Musks bolag SpaceX som ska skjuta upp 4425 satelliter och börja erbjuda tjänsten år 2020.

SpaceX startade sitt projekt för satellibaserat Internet i januari 2015. Det heter Starlink och får nu tillstånd att använda Ka- och Ku-frekvensbanden för ändamålet.

SpaceX hade hoppats slippa ett krav på att hälften av satelliterna skulle vara uppskjutna inom sex år och tjänsten igång. Men det säger FCC nej till. Åtminstone tillsvidare – det går att ansöka på nytt.

Konkurrenten Oneweb ville att FCC skulle kräva att SpaceX håller en höjdskillnad på 125 km mellan sin konstellation och den som Oneweb planerar att skjuta upp, för att de inte ska krocka med varandra. Men det vill inte FCC lägga sig i utan överlämnar det åt dem att koordinera med varandra.

Utöver Oneweb och SpaceX planerar även Space Norway och Telesat för Internet via satellit i låg omloppsbana, så kallade NSGO-system (non-geostationary orbit).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)