JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel släpper Wind River

Wind River – idag dotterbolag till Intel – blir återigen ett fristående företag. Investmentbolaget TPG köper det amerikanska mjukvaruföretaget.

I sommar är det tio år sedan Intel köpte Wind River för 884 miljoner dollar. Då spekulerades det hej vilt om vad Intel ville med mjukvaruföretaget – det fanns de som till och med spekulerade i att Intel hade en ambition att bli en vertikal liknande Apple, och erbjuda slutprodukter. De såg en IntelPhone i horisonten.

Så här i efterhand kan vi konstatera att Wind River snarare fokuserat på mjuka lösningar för industriellt IoT. Det passar TPG som hand i handske.

– Vi ser en enorm marknadsmöjlighet för industriell mjukvara som drivs av konvergensen av IoT, intelligenta produkter och edge computing. Som marknadsledare med en stark produktportfölj är Wind River väl positionerat för att dra nytta av dessa trender, säger Nehal Raj, chef för TPG i ett pressmeddelande.

Köpet kom dock lite oväntat för utomstående. I början av 2016 lämnade nämligen Intel beskedet i ett pressmeddelande att Wind River ska integreras fullt ut i företaget under 2017. Därmed skulle Wind River upphöra att fungera som en fristående enhet.

Det nya företaget som nu bildas kommer att ledas av Jim Douglas, idag president på Wind River. Likaså följer hela nuvarande ledningsgrupp med.

Ingen köpeskilling nämns. Affären väntas vara slutförd under andra kvartalet i år.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)