JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund gör vitt ljus med röda, gröna och blåa nanodioder

I dagens vita lysdioder går ungefär hälften av energin förlorad vid omvandlingen från blått till vitt ljus. Det skulle vara betydligt mer energieffektivt att blanda blått, rött och grönt ljus för att få vitt ljus. Nanoforskarna i Lund har fått en donation på fem miljoner kronor för att ta tekniken från labbet ut i verkligheten.

– Enkelt uttryckt så utvecklar vi nanoteknikbaserade lysdioder som lyser i blått, grönt eller rött. Färgerna kan kombineras så att idealt ljus kan genereras och styras, säger Lars Samuelson i ett pressmeddelande.

Han är professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds universitet och projektledare och ställföreträdande föreståndare för NanoLund.

Färgen i de enskilda dioderna bestäms av hur mycket indium som ingår i det aktiva ljusemitterande halvledarmaterialet som är gjort av indiumgalliumnitrid. Dioderna är extremt små, man får plats med 30 000 stycken på 0,03 kvadratmillimeter.

Forskarna i Lund har arbetat med tekniken under många år och har idag en fungerande prototyp. Nästa steg är att styra färgerna och optimera lysdiodernas effektivitet. Dessutom måste processen skalas upp från enstaka, millimeterstora prover till hela halvledarskivor i decimeterstorlek.

Tack vare en donation på fem miljoner kronor från LMK-stiftelsen får forskarna två typer av utrustningar som gör det möjligt att ta bilder av hela halvledarbrickors optiska egenskaper. Att kunna karaktärisera de optoelektriska egenskaperna är en förutsättning för att skala upp tekniken.

LMK-stiftelsen initierades av Mikael Karlsson, entreprenör och medgrundare av Axis. Stiftelsen stödjer innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning inom en rad områden, främst vid Lunds universitet.

Chippet på bilden ovan har 30 000 lysdioder på 0,03 kvadratmillimeter. Fotograf: Olof Hultin

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)