JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgsföretaget Smart Eye har tillsammans med en systemleverantör blivit utvalt att leverera ögonföljning till en ny bilplattform. Kunden är en icke namngiven europeisk biltillverkare som ska ta fram tretton modeller baserade på plattformen.

Ordern ser ut att bli ett genombrott för Smart Eye som fram tills idag bara hade tre design wins för sin teknik. Nu ökar siffran till sexton. De första bilmodellerna från tillverkaren – som inte är tysk – på den nya plattformen, ska börja säljas i mitten av 2019. 

Ögonföljningssystemet är av andra generationen med högre kameraupplösning och kraftfullare beräkningsplattform vilket resulterar i högre prestanda och funktionsinnehåll. 

Vad det innebär i pengar för Smart Eye framgår inte av dagens pressmeddelande. 

– Det är våra systems tillförlitlighet och tekniska höjd, i kombination med våra erfarenheter som leverantör av den första generationens eyetrackingsystem till krävande tyska tillverkare, som gjort att vi har kunnat kvala in som trovärdig leverantör av ännu mer komplexa förarstödsystem till denna nya kund, säger företagets vd Martin Krantz i ett pressmeddelande. 

Smart Eye levererar normalt algoritmerna medan systemleverantörer som exempelvis Bosch, Delphi och Autoliv tar hand om integration och hårdvaran.

Förutom att stödja autonom körning kan systemet också användas för att förhöja användarupplevelsen genom ett mer följsamt och intuitivt användargränssnitt som kan hjälpa till att manövrera bilens interna funktioner. 

Det gör det exempelvis möjligt för föraren att med blickens hjälp samt olika kombinationer av gester, touch och röst, att höja volymen eller manövrera bland bilens menyer och appar.

– Det finns långt gångna planer på att förarkamera ska ingå i kriterierna för betygen som delas ut av Euro NCAP vilket stödjer tesen att förarkameror kommer att vara lika självklara som säkerhetsbälten och krockkuddar i framtidens bilar, säger Martin Krantz.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Smart Eye för två år sedan (länk) 
 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)