JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neonodes optopek är nu hyllprodukt 

Från att tidigare ha skräddarsytt sin pekteknik för varje kund och låtit kunden tillverka, tar Neonode nu sikte på den långa svansen och dess oändliga fantasi. Dessutom med tillverkning i Sverige i egen regi. 

Svenska Neonodes optiska pekteknik finns nu i distributören Digikeys kataloger. 

Fingrar bryter ljusstrålar

Zforce Air är en list som skjuter ut ljus i korseld längs en yta och läser av reflektionerna. Tätt monterade ytemitterande laserdioder lyser rakt upp eller speglas 90 grader av prismor. 

Ytorna som täcks av olika listlängder motsvarar i storlek pekskärmar på mellan 1,8 och 16 tum.

Utdata kommer via I2C eller USB. Användaren får inte rådata, utan träffbilden har raffinerats till koordinater för de punkter där ljusstrålarna brutits – av fingrar när listen används som pekgränssnitt. 

Den optiska positionsavkänningen kan användas inte bara över glas utan över godtycklig yta som skinn, tyg och sten. Till och med i tomma luften – hobbyister har faktiskt börjat använda listen som 3D-scanner. 

Vissa krökta ytor kan också användas – ljusstrålen följer välvningen. 

Neonode grundades 2001 och i Elektroniktindingens arkiv hittar du 55 artiklar om företaget sedan sedan 2002. Den första produkten var en mobiltelefon som på flera sätt föregrep Apple Iphone‚ vilket sedermera användes för att ogilitgförklara Apple-patent. 

Hyllprodukten heter Zforce Air. Konstruktionen är i grun­den densamma som i produkten Airbar som ger pek till din lap­ top och finns att köpa i tre längder på Mediamarkt för 900 kronor. En skillnad är att Zforce byggs i rostfritt stål istället för aluminium. 

Det har idag tillverkats 50 miljoner exemplar av Neonodes pekteknik. Företaget är en ledande leverantör av pek till e­böcker och skrivare. En annan stor nisch är bildatorer. Och så finns pektekniken i en ratt från Autoliv som hittills används i konceptbilar. 

Robusthet är en av fördelarna med optisk pekteknik. Innan op­tiken slutar fungera på
grund av fett och smuts är skärmen så smutsig att den ändå inte går att läsa. 

En annan fördel är strömsnålhet. Konkurrerande teknik blockerar skärmen och kräver ökad ljusstyrka.

Och så är optopek förstås EMC-­okänslig vilket är relevant nära spisar, bland annat. 

Affärsupplägget har tidigare varit att licensiera tekniken, och att sedan hänga över axeln på kunden för att se till att den implementeras bra. 

Men lönsamheten i det upplägget sjunker ju mindre kundens volymer är, och Neonode fick ofta tacka nej – ibland till så stora ordrar som 100 000.

Bengt Edlund

–Det tar lika lång tid att lära upp kunden om den ska producera hundratals eller miljoner exemplar, säger Neonodes mark­nadschef Bengt Edlund.

När nu listen finns på katalog hoppas han att den långa svansens kreativitet ska höja volymerna. Antalet kunder kommer att gå från tiotals till tusentals.

Han vänder lite grand på ett gammalt ordspråk. 

– Förut lärde vi dem ska. Nu säljer vi dem ett metspö. 

Och kreativiteten tycks sjuda. 

– Jag får höra nya konstruktionsidéer hela tiden. 

Zforce Air kommer att marknadsföras med hjälp av en bagagevagn med pekskärm. 

En annan idé är att ställa den på en hyllkant i en butik för att mäta interaktionen med produkterna på hyllan – mindre påträngande än att filma med kamera. 

Den kan användas i skrivare, hissar, vitvaror – här visar Grundig just nu upp ett elegant kylskåp med interaktiva symboler som lyser genom metallen och normalt är helt osynliga. Detta som alternativ till att montera skärmar på utsidan, som alla andra gör. 

Produkterna tillverkas i Kungsbacka. 

Denna artikel har tidigare publicerats i magasinet Elektronik­tidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronik­branschen är Elektronik­tidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.
Här ansöker du om prenumeration (länk).

Vid bandet återfinns bland annat ABB-­roboten Yumi. Åt Neonode gör Yumi sluttest. Kanske även slutmontering nästa år. 

Monteringen av lasrar och fotodioder kräver dock högre precision i tre dimensioner än Yumi klarar av. Där används istället japanska industrirobotar. 

Support finns på Digikey. En halv miljon registrerade användare kan nu köpa en komponent och direkt komma igång med konstruktionsarbetet. 

– Digikey har som affärsidé att nå ut till alla dessa människor som för andra distributörer är ointressanta. 

Bengt Edlund blir entusiastisk. 

– De är ett lysande exempel på ett företag som verkligen förtjänar sin framgång! 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)